vrijdag 5 maart 2021

Alles over Dordrecht

Willige Dame nog in Visser: Dr. Aart Camijn was mee grondlegger

Veelzijdige Dordtenaar dr. Aart Camijn was kwart eeuw geleden grondlegger van fietskoerier Groot Verzet

27 januari 2021 (door De redactie)

DORDRECHT - Aart Camijn was een kwart eeuw geleden de grondlegger van de Dordtse fietskoerier, die nu bekend staan als de koeriers van Groot Verzet. Aan de Spuiweg is het kantoor.

In Dordrecht was Aart voor 1996  al bekend als sociale actievoerder, dr. in de economische geschiedenis en grondlegger in 1983 van de over twee jaar veertig jaar bestaande schaakclub de Willige Dame. 

Aart stond toen ook bekend als man met een eigen humor. Hij bedacht de naam de Willige Dame voor de club en zorgde daarna voor verwarring door in 1986 in een brief onder schuilnaam in Dagblad De Dordtenaar kritiek te uiten op de naam. Daarna beleefde zijn Willige Dame toch 29 goede jaren in poffertjessalon Visser (zie foto) waar tot 2016 (wijlen) Jaap Mol de eigenaar was.

Spuiweg

Het bezorgwerk van grondlegger Aart op de fiets is doorgegaan. Aan de Spuiweg is het huidige kantoor met Paul van Driel als bedrijfsleider. Dordt Centraal  besteedt vandaag aandacht aan 25 jaar fiets koerier in de stad en ook regio.  Aart Camijn, die in de jaren negentig van de vorige eeuw ook nog promoveerde dus ook bekend staat als dr. Camijn, ging zeven jaar geleden met pensioen.

Toen hij begon, had de PTT nog het monopolie.  Thans laat het bedrijf bij monde van Paul van Driel weten de meest duurzame en sociale fietskoerier te zijn.

Aart legde de basis en werd in de stad al snel bekend als een veelzijdige, atieve Dordtenaar. Hij zette zijn persoonlijk ontwikkeling tot directeur van een bedrijf eens op papier.

Dat deed hij voor de website van de Willige Dame. Deze club begon hij in 1983 samen met Cor Paans en snel Harry Snelder.  De vereniging bestaat, na 29 jaar verblijf in poffertjessalon Visser toen van Jaap Mol nog steeds en is nu te vinden in de Lutherse kerk.

De weg naar directeur van een bedrijf leest ook als een persoonlijke stadshistorie met ook zelfs promotie aan de universiteit in Rotterdam.

JAC

,,Ik ben als vrijwilliger bij het JAC (Jongeren Advies Centrum/Dordrecht) begonnen. Ik zat toen op de sociale academie, richting sociaal cultureel werk. Ik hielp vooral mensen die procedurele problemen hadden met instanties. Op een gegeven moment heeft het ‘vrijwilligerscollectief’ het bestuur ‘op afstand gezet’, toen kreeg je een soort ‘arbeiderszelfbestuur’. Was je tegelijk medewerker en bestuurder. Dat was een leuke tijd.

Sprankje Groen
Daarna ben ik beroepskracht geworden bij het JAC. En véél later ook nog bestuurslid. Vanuit het JAC heb ik meegewerkt aan de oprichting van de Bijstandsbond. Dat is nu een nationale club en draait nog steeds voornamelijk op vrijwilligers. In de jaren ‘60 /’70 kwam de jongerencultuur van toen op. Ze moesten alles zelf organiseren. Zo was er bijvoorbeeld behoefte aan een Jongeren Ontmoetingscentrum. Dat hebben ze zelf opgezet. Het heette ‘Sprankje Groen’. Ook daar ben ik bestuurslid geweest.

Na de sociale academie ben ik geschiedenis gaan studeren. Ik kreeg een baan als docent economische geschiedenis aan de universiteit van Rotterdam. Daar heb ik twintig jaar gewerkt.

Fietsen
Ik ging regelmatig op de fiets naar mijn werk, Dordrecht-Rotterdam v.v. Fietsen is echt een hobby van me. Ik heb zelfs een jaar of vijf in de Fietsersbond gezeten. Daar was geen bestuur, maar wel een aantal actieve leden die het fietsbeleid in Dordrecht gestalte probeerden te geven. Daar was ik er één van. Een aantal jaren geleden dreigde ik werkeloos te worden. Na allerlei bezuinigingen en reorganisaties werd het vak wat ik doceerde opgeheven. Wat nu? In Amsterdam en andere grote plaatsen in Nederland bestonden al fietskoeriersbedrijfjes. Dat sprak mij aan, dus heb ik in Dordt zo’n zaak opgezet. Nu combineer ik mijn hobby met mijn werk.”, aldus Aart een aantal jaren geleden.

Meer over de fietskoerier in de Dordt Centraal 26 januari 2021.

Lees meer over:

Willige Dame Camijn
Deel dit bericht met je vrienden!