zondag 24 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Twee openbare toiletten in Dordrecht in gebruik genomen

9 juli 2021 (door de redactie)

DORDRECHT - Bezoekers van de binnenstad met hoge nood kunnen voortaan terecht bij twee openbare toiletten. Bij het parkeerterrein Weeskinderendijk en op de Grote Markt zijn toiletten geplaatst die zeer hygiënisch en veilig zijn. Bezoekers hoeven niets aan te raken, na elk bezoek wordt de wc-pot en de vloer gereinigd.

Wethouder Marco Stam en raadslid Kitty Kruger verrichtten gisteren de officiële opening van het toilet op de Grote Markt. Kitty Kruger heeft lang strijd gevoerd voor de komst van openbare toiletten. In Dordrecht zijn er al veel winkels en horecazaken waar bezoekers terecht kunnen, maar die zijn niet 24 uur per dag open. Onder andere de Maag Lever Darm stcihting vraagt daarom aan gemeenten om openbare toiletten.

Schoon
Leverancier Sanitronics heeft een modern systeem ontwikkeld. Na ieder toiletbezoek draait de zijwand met de wc-pot 180 graden. Daardoor komt er een tweede pot tevoorschijn terwijl de eerste gereinigd wordt. Ondertussen wordt de vloer automatisch schoon gespoten. Na twintig seconden is het toilet schoon en droog voor de volgende gebruiker. Het water wordt gefilterd en hergebruikt, de schoonmaakmiddelen zijn biologisch afbreekbaar. Er zijn sensoren voor het openen van de toegangsdeur, voor het spoelen van het toilet en voor water en zeep om de handen te wassen.

Belangrijk
Wethouder Marco Stam benadrukte dat er veel grappen worden gemaakt over openbare toiletten, maar dat het een serieuze zaak is. "Er zijn in Nederland miljoenen mensen voor wie het niet zo makkelijk is de plas op te houden. De hoge nood app is al een mooi hulpmiddel, maar openbare toiletten zijn een belangrijke aanvulling. En gelukkig zijn we erin geslaagd de kosten te beperken. De twee toiletten kosten samen € 200.000, terwijl we uit waren gegaan van € 359.000."

Vervolg
Na deze twee openbare toiletten komt er volgend jaar zomer ook één bij het spartelbadje (de Paddenstoel) in het Wantijpark. Dit is alleen geopend als het badje in gebruik is.

Foto Wim van de Pol

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!