zondag 24 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Themajaar 600 jaar Elisabethsvloed start met spectaculaire evacuatie in Dordrecht

5 juli 2021

DORDRECHT - Vandaag is het Themajaar '600 jaar Elisabethsvloed' officieel van start met De Grote Feestelijke Reddinsgdag van de Redders van Dordt. Leerlingen uit groep 6 gingen met zelfgebouwde vlotten de rivier het Wantij op om evacués in veiligheid te brengen. Deze spectaculaire actie is onderdeel van het programma, waarmee we de legendarische vloed van 1421 herdenken. 

Dit jaar is het 600 jaar geleden dat de Sint Elisabethsvloed het zuidwesten van Nederland overspoelde. Met desatreuze gevolgen. Duizenden mensen verdronken of werden dakloos en hele dorpen verdwenen onder water. De vloed is een van de ergste rampen uit de Nederlandse geschiedenis. 
In 2021 zijn we nog steeds kwetsbaar als het water stijgt. Door klimaatverandering wordt de kans op een nieuwe overstroming reëler. Niet alleen in verre oorden, maar ook in Nederland. Daarom beschermen het land met veilige dijken en waterkeringen. Dat doen we al eeuwen. Met succes. Maar wat als het tóch mis gaat? 

Dordrecht werkt al tientallen jaren aan waterveiligheid. Niet alleen om te voorkomen dat de stad overstroomt. Maar ook om te zorgen dat we weten wat we moeten doen als het water toch over de dijken stroomt. In de afgelopen maanden hebben zo'n 150 Dordtse leerlingen uit groep 6 geleerd over waterveiligheid en hoe zij zich kunnen voorbereiden op een overstroming. En wat ze moeten doen als het mis gaat. Daarvoor hebben zij gebouwd aan grote vlotten, waarmee zij stadsgenoten kunnen evacueren. Vandaag gaven burgemeester Wouter Kolff en kinderburgemeester Lucas van Dijk om 11.00 uur het startschot aan De Redders van Dordt in spé voor de Grote Feestelijke Reddingsdag. Toen alle evacués veilig aan de overkant van het Wantij waren gebracht, werden de kinderen beëdigd als 'Redder van Dordt' door wethouder Piet Sleeking. 

Themajaar 600 jaar Elisabethsvloed – De kracht van het water
Niet alleen Dordrecht werd getroffen door de Sint Elisabethsvloed. In de hele regio tot in Noord-Brabant waren de gevolgen enorm. 600 jaar na 1421 wordt de ramp in het hele gebied herdacht met activiteiten en evenementen. Ruim 70 partners zijn druk bezig met de voorbereidingen van meer dan 100 activiteiten met een grote variatie: concerten, tentoonstellingen, congressen, lezingen, films, wandel- en fietstochten, educatieprogramma's, designateliers, kunstwerken, tijdmachines, evenementen en nog veel meer.

Naast herdenken staan we ook stil bij de vooraanstaande positie van Nederland als 'watermanagers'. Wereldwijd wordt bij waterprojecten en overstromingen de hulp ingeroepen van Nederlandse waterbouwers. Twee van de vier grootste ter wereld komen uit dit gebied, dat gevorm werd door de Sint Elisabethsvloed. 
Ook is er in het themajaar uitgebreid aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering en wat wij daar als Nederlanders aan kunnen doen. Daarnaast vieren we het landschap en de natuur die door de vloed in de loop van de eeuwen zijn ontstaan. Met als uniek hoogtepunt het grootste zoetwatergetijdengebied van Europa: de Biesbosch. Biesbosch en Haringvliet vormen samen een bijzondere delta. Als NLDelta werkt het eraan om één groot Nationaal Park te worden. 

Het Themajaar'600 jaar Elisabethsvloed' biedt voor iedereen iets moois om dit bijzondere gebied, dat in de afgelopen zes eeuwen werd gevormd door het water, te vieren. Door de onzekerheden rondom corona kon het programma pas vandaag van start gaan. Het themajaar loopt daarom door tot en met september 2022. Voor meer informatie over het themajaar en de activiteiten en evenementen die gepland zijn en worden verwacht, kijk op de website van 600jaarelisabethsvloed.nl

Bron onderstaande foto's: Wim van de Pol.
 

Deel dit bericht met je vrienden!