donderdag 21 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Taalcafés van de bibliotheek vergroten de wereld van anderstaligen

12 juli 2021

DORDRECHT - Wanneer je in Nederland woont en de taal nog niet helemaal spreekt, kan het lastig en zelfs eng zijn om veel te oefenen. Je bent bang om fouten te maken en vind het vervelend dat je niet altijd alles verstaat. In de Taalcafés van De Bibliotheek AanZet kan je daarom zonder afspraak gratis terecht om gezellig met anderen de Nederlandse taal beter onder de knie te krijgen.

Leuke en lieve mensen
Na zes jaar vrijwilliger te zijn geweest bij het Taalcafé van de Stadsbibliotheek Dordrecht, wil Jeanet Brakel er niet meer weg. “Ik ontmoet er heel veel leuke en lieve mensen. We hebben het erg naar ons zin samen.” Dat zorgt er ook voor dat mensen makkelijker het Taalcafé binnenloopt om iets over de Nederlandse taal en cultuur te leren. “Ze zijn hier ook minder bang om fouten te maken”, merkt Brakel op.

Enthousiasme
“Wij zijn een plek waar mensen de Nederlandse taal kunnen spreken met elkaar. Het gaat dus erg om dat taalcontact met een Nederlander”, verklaart Jas het belang van persoonlijke bijeenkomsten. “Het is ook een erg sociale activiteit waarbij je mensen leert kennen.” Dor de lockdown vonden de lessen maandenlang online plaats. Nog wel op de vertrouwde vrijdagmiddag, maar het was anders. De deelnemers van Jeanet Brakel waren dan ook enthousiast toen de bibliotheek weer open mocht. “Iedereen vindt het heel leuk. Voor de eerste persoonlijke bijeenkomst organiseerde ik een boekenclub. Het was voor het eerst dat ik spanning had, omdat we elkaar weer gingen zien. We voelden ons allemaal uitgelaten.”

Leerzaam en gezellig
Voor Nederlanders met een andere moedertaal speelt het Taalcafé dan ook een belangrijke rol in hun leven, weet ook Djenana Divković. Zij kwam jaren geleden vanuit Bosnië en Herzegovina naar Nederland, maar besloot tweeënhalf jaar geleden dat ze haar Nederlands wilde verbeteren. “Ik maakte steeds fouten, en daarom was ik op zoek naar iets waar ik mijn taal beter kon ontwikkelen.” Divković kwam via haar werk in De Bibliotheek AanZet terecht. “Ik werk als pedagogisch medewerker en een moeder van één van de kinderen vertelde mij over het Taalcafé. Volgens haar was het leerzaam én gezellig. Vanaf de eerste keer was ik gelijk verliefd.”

Welkom
Het viel haar vooral op hoe welkom ze was. “Vanaf het moment dat ik binnenstapte voelde ik me welkom. Je leert de taal op een leuke manier, en ik had het gevoel dat ik fouten mocht maken.”  Het oefenen van de taal gaat dan ook vaak samen met leuke activiteiten als een boekenclub, het eten van zelfgemaakte traditionele gerechten en stadswandelingen. “In het begin deden we ook taalspelletjes en lazen we de krant. Zo leerden we niet alleen veel over de taal, maar ook over Nederlandse tradities als Koningsdag. Iedereen in het café wordt daar super enthousiast van. Ze willen zo graag leren.”

De Taalcafés zitten in verschillende gemeenten waar De Bibliotheek AanZet actief is. Iedereen kan gratis meedoen, zonder dat je lid van de bibliotheek hoeft te zijn. Informatie over data en tijden is te vinden op https://www.debibliotheekaanzet.nl/activiteiten/taalcafe.

Het Taalcafé in Dordrecht kan je vinden in de Stadsbibliotheek en Crabbehof. In de Stadsbibliotheek zijn er elke vrijdagmiddag Taalcafés van 13:30 tot 14:30 voor beginners, en van 14:00 tot 16:00 voor gevorderden. In Crabbehof kan je elke donderdagmiddag van 14:00 tot 16:00 uur terecht.

Lees meer over:

Taalcafés anderstaligen
Deel dit bericht met je vrienden!