zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Top Naeff (1878-1953).

Suze Groeneweg en Top Naeff krijgen extra aandacht op wereldvrouwendag (8 maart) in Dordrecht

6 maart 2021 (door de redactie)

DORDRECHT -  In Dordrecht zijn op maandag 8 maart weer activiteiten in het kader van wereldvrouwendag. Het Platform ,,Vrouwen kunnen alles"  draagt dat wederom.

Jan Janssen bericht er al over in zijn wekelijkse mailbrief, waarbij twee historische vrouwennamen centraal staan.

* Het eerste vrouwelijke kamerlid Suze Groeneweg (in 1875 geboren in Strijensas en in 1903 werkzaam in het onderwijs in Dordrecht en toen werd ze op 1 mei lid van de SDAP in de stad. Geeenteschool II waarop Suze verbonden was werd rond 1913 gesloopt en op die plek staat nu de  Statenschool.)

* en schrijfster Top  Naeff (ze werd in 1953 door de gemeenteraad een maand voor haar overlijden de eerste vrouw die ereburger van Dordrecht mocht worden)

Tekst Jan Janssen: in zijn weekbrief:

Maandag 8 maart - Internationale Vrouwendag - wordt de tentoonstelling “Vrouw en Politiek - Invloed met Impact” geopend, om 13.00 uur in het Stadskantoor van Dordrecht. Platform Vrouwen Kunnen Alles organiseert deze tentoonstelling. Het draait om vrouwen in de politiek: Invloed met Impact.
Met aandacht voor o.a. SUZE GROENEWEG (Dochter van Dordrecht), het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid.
Schrijfster en grondlegger van het meisjesboek TOP NAEFF (ook een Dochter van Dordrecht) heeft aangekondigd bij de opening aanwezig te zijn, vanwege het grote belang van vrouwen in de politiek. Top Naeff schreef o.a. het beroemd geworden boek “Schoolidyllen”.
Hans Berrevoets mailde mij: Biograaf Gé Vaartjes: ,,Schrijfster Top Naeff verdient meer statuur in haar geboortestad Dordrecht".
 
Na de opening trekken Vrouwen Kunnen Alles en belangstellenden met TOP NAEFF door de stad naar het schrijfhuisje van TOP, achter het (voormalige) notariskantoor aan de Johan de Wittstraat 31. Het kantoor was vroeger de woning van Top Naeff en haar man, huisarts Van Rhijn, die er ook praktijk hield. Top trouwde hem op 23 november 1904. Ze overleed in april 1953.
 
 
 
Deel dit bericht met je vrienden!