woensdag 27 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Stedenband trapt jubileumviering af met spetterend optreden Dordtse Feesten

19 juli 2021

DORDRECHT - Dit jaar bestaat de stedenband tussen Dordrecht en haar zusterstad Bamenda in Kameroen 25 jaar. Om dit zilveren jubileum de aandacht te geven die het verdient, is er op donderdagmiddag 22 juli vanaf 14:00 uur een prachtig programma op het drijvende ‘Dordtse Feesten’ podium aan de Energiekade nabij het Energiehuis. Het programma van de ‘Dordrecht-Bamenda Anniversary Celebration’ bestaat uit dans, zang en een veiling van schilderwerk. Hoofdonderdeel is een eigen dans- en zanginterpretatie van de muziek van de Kameroense artiest Wes. Dit optreden wordt uitgevoerd door de jongste leerlingen van de Dordtse dansschool Joy2Dance en de al net zo Dordtse zang- en koorschool Vocal Harmony Academy (VHA). Vervolgens worden 5 werken van Agnu Walters en Evanson Elad, twee kunstschilders uit Bamenda, geveild. De opbrengst van de werken – die alvast op de website van de stedenband te bekijken zijn - gaat naar projecten in Bamenda waarmee onder andere de slachtoffers van de COVID-19 pandemie en de burgeroorlog worden gesteund. Het programma wordt afgesloten met een spetterend optreden van de VHA Vocal Group, bestaande uit enkele van de beste zangers van de VHA-koren. Publiek is vanaf 13:15 uur hartelijk welkom en de toegang is gratis – reserveren is echter wel verplicht. Kaarten kunnen besteld worden via https://dordtsefeesten.nl/evenementen/dordrecht-bamenda-anniversary-celebration/.

De ‘Dordrecht-Bamenda Anniversary Celebration’ is de eerste in een reeks activiteiten waarmee het 25-jarige jubileum van de stedenband gevierd wordt. Een maand later, op vrijdag 27 augustus, vindt het online event ‘History will teach us’ plaats. Tijdens dit event, dat in samenwerking met de Bibliotheek AanZet wordt georganiseerd en live wordt uitgezonden vanuit de Blauwe Kamer, wordt de geschiedenis van Dordrecht, van zusterstad Bamenda en van de stedenband zelf onder de loep genomen. Op zaterdag 2 oktober wordt, tot slot, in samenwerking met het DaVinci College een jubileumdiner georganiseerd in restaurant Leo’s. Kaarten voor dit driegangendiner kosten € 40,- en kunnen vanaf nu besteld worden door een mail te sturen naar info@dordrecht-bamenda.nl. Een deel van de opbrengst gaat naar projecten in Bamenda.

Geboorte en schaapjesactie

De eerste contacten tussen Dordrecht en Bamenda ontstonden in 1993, toen vertegenwoordigers van de gemeente Dordrecht en de government delegate van Bamenda elkaar op een internationale conferentie ontmoetten. Drie jaar later werd de vriendschap tussen beide steden officieel en op 1 augustus 1996 werd ook de Stichting Dordrecht-Bamenda opgericht, om zo de vriendschapsband er een van de hele stad te maken. De hele maand augustus, geboortemaand van de ‘brede’ stedenband, organiseren de gemeente Dordrecht en de Stichting Dordrecht-Bamenda om deze reden een gezamenlijke actie: alle Dordtenaren die in augustus een kindje krijgen, krijgen bij en voor het geboorteschaapje voor hun kindje een jubileum-t-shirt. De kersverse ouders wordt gevraagd om een wens naar de stedenband op te sturen: hoe wensen zij dat de wereld van hun kindje en de kinderen in Bamenda er over 25 jaar uit zal zien? Van deze wensen wordt een kunstwerk gemaakt.

 

Lees meer over:

stedenband optreden
Deel dit bericht met je vrienden!