dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Bankwerkers in de brandkastenfabriek van Lips in Dordrecht, 1897-1901. Foto Regionaal Archief Dordrecht

Stadswandeling en quiz tijdens Dag van de Geschiedenis

18 oktober 2021 (door de redactie)

DORDRECHT - Oktober is de landelijke Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Het thema is dit jaar 'Aan het werk'. Daarom organiseren het Regionaal Archief Dordrecht en museum Het Hof van Nederland de Dordtse Dag van de Geschiedenis, op zaterdag 23 oktober.

Sinds we op twee benen lopen zijn we er het grootste deel van ons leven mee bezig: werk. Arbeid komt in alle vormen, kleuren, smaken en maten en heeft zich door de eeuwen heen steeds opnieuw uitgevonden. Van de enige manier om de eerste levensbehoeften te vervullen tot een wezenlijk kenmerk van wie je bent en waar je bij hoort.

Aan het werk
Tijdens de Dag van de Geschiedenis duiken bezoekers in het verleden van werk in Dordrecht en omstreken. Dordrecht kende een aantal roemruchte bedrijven. Wie had gedacht dat een bekende designklassieker zoals het Tomado-rekje uit Dordrecht komt? Of een bedrijf als Lips, bekend van brandkasten en sloten?

Ontdek hoe het er aan toe ging in de fabrieken en welke producten er gemaakt werden. Bekijk unieke objecten van chocolade- & biscuitfabriek Victoria, bekend van de Mariakaakjes en Pennywafels. En bijzonder reclamemateriaal en affiches uit het verleden.

Programma
Tussen 12:00 en 17:00 zijn er verschillende activiteiten. Doorlopend worden er historische bedrijfsfilms gedraaid, die een beeld geven van werk in de afgelopen eeuw. Bij de historische quiz neem je het tegen anderen op en test je je kennis over Dordtse bedrijven.

Ook worden er een aantal korte lezingen gegeven over werk en bedrijven in Dordrecht en er start vier keer een stadswandeling over werk in de middeleeuwen, langs gildehuizen in de binnenstad. Bekijk het hele programma op www.hethofvannederland.nl/activiteiten.

Praktisch
Datum & tijd: zaterdag 23 oktober, van 12:00 tot 17:00 uur.
Locatie: Het Hof van Nederland & Regionaal Archief Dordrecht, Hof 6, Dordrecht.

Toegang: gratis, reserveren is niet nodig.

Over de landelijke Maand van de Geschiedenis
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en andere culturele organisaties besteden aandacht aan geschiedenis met verschillende activiteiten, op locatie en online.

www.maandvandegeschiedenis.nl

Montageafdeling voor motoren van de videorecorder, firma Johan de Witt Philips. Foto Regionaal Archief Dordrecht.
Productiehal van de Victoria-fabriek in Dordrecht, voor koekjes en chocolade. 1915-1924. Foto Regionaal Archief Dordrecht.
Deel dit bericht met je vrienden!