zondag 28 februari 2021

Alles over Dordrecht

Schoolsluiting

22 januari 2021 (door Paul Seesink)

SCHOOLSLUITING

Over gesloten scholen, thuisonderwijs en een avondklok in het kader van de Covid-19-bestrijding hoort en leest hij elke dag. Reacties zonder historisch besef. Dordtse Rotterdammert, Paul Seesink blikt terug naar een kroniekje over zomaar een Rotterdamse Lagere School, de Agnesschool, in 1940-1945.

1940
De meisjesschool in de Oranjeboomstraat, die in 1936 stevig was verbouwd en “netjes en geriefelijk” was, werd op 10 mei gevorderd door de militairen van het Nazi-leger. Het onderwijs ging – zo goed als mogelijk – door in een verder in de straat gelegen jongensschool.

1941
In oktober heeft de school behoorlijk schade geleden door bombardementen in de Rosestraat. De ramen met kozijnen en al liggen er uit. Veel kinderen zijn daarna ondergebracht in Brabant om wat bij te komen.

Het onderwijs ging heel onregelmatig door, omdat er voortdurend schietpartijen waren en het luchtalarm loeide.

1944
Op 4 september, na de grote vakantie, begon de school weer. Het was de laatste tijd vrij rustig. De volgende dag komen plotseling moeders hun kinderen van school halen. Ze zeiden “De Engelsen staan al bij de Moerdijkbrug en tegen 12 uur zijn ze hier!” Het bleek achteraf loos alarm.

Het is 26 september toen de school van de gemeente bericht kreeg dat de zullen worden opgeblazen. De kinderen kunnen daardoor niet naar school.

Drie dagen later mochten ze weer. Plotseling was er een bombardement, waardoor opnieuw de ruiten eruit vlogen. Moeders kwamen hun angstige kinderen halen en om 10.00 uur was iedereen weer terug thuis.

Het ging een paar dagen goed tot in de nacht van 6 op 7 oktober het ketelhuis van Brouwerij De Oranjeboom aan de overkant werd gebombardeerd. Opniew enorme glasschade bij de school. Door het grote tekort aan glas, werden met planken en karton de ramen dichtgemaakt.

November
Op 10 november werd een razzia aangekondigd. Mannen tussen 17 en 40 jaar werden geronseld voor de ‘Arbeitseinsatz’ in de Duitse oorlogsindustrie. Die dag kwamen maar 9 kinderen naar school; zij werden direct weer naar huis gestuurd.

Hevig mitrailleurvuur vond plaats op 29 november. 34 Mensen werden gedood en er waren veel gewonden.

De volgende dag probeerde men normaal onderwijs te geven, maar de meeste kinderen werden thuisgehouden.

Sinterklaas
Ondanks alles werd het op 6 december op school gevierd. Dat was traditie en mocht toen nog! De school had van de gemeente taai-taai gekregen om uit te delen. Het personeel had zelfs nog wat kleurkrijtjes en spelletjes gevonden om het feest wat kleur te geven.

Een dag later werd gemeld dat de HAL, de Holland-Amerika-Lijn, zou worden opgeblazen. Ook nu weer loos alarm.

Op 15 december kregen alle kinderen onverwacht vakantie. De reden was dat op bevel van de Duitsers in de school niet meer mocht worden gestookt in de 'godinnen', de hoge gietijzeren potkachels.

Op 4 maart 1945 konden we weer naar school. Nou ja, twee halve dagen per week. Uiteindelijk vanaf 7 mei werd er weer normaal les gegeven. Slechts tot de zomervakantie; toch weer vrij!
Het was toen geen normale tijd. Dat is de Coronatijd nu ook niet. Wij hebben het overleeft en zijn er niet slechter van geworden.

Mag deze blik in het verleden én gezond verstand de weg wijzen naar opnieuw een normale tijd. Samen de schouders eronder om niet de bestrijders, maar het virus zelf te bestrijden!

© Paul Seesink – paul@seesinkweb.nl

 

Deel dit bericht met je vrienden!