zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Schaker van gouden Dordtse generatie - Koos Abee (81) - overleden

7 mei 2021 (door de redactie)

DORDRECHT / DRECHTSTREEK  Schaker van de gouden generatie bij schaakclub Dordrecht, Koos Abee, is deze week  op 81 jarige leeftijd overleden.

Hij was bijna een halve eeuw lid van schaakclub Dordrecht. Bij de vereniging werd Koos na zijn komst uit Brabant direct clubkampioen. In 2006 werd Koos nog Drechtstreek-schaakkampioen.

Koos pakte  - ook tot zijn eigen verrassing - als oudste deelnemer in 2006 de titel van de Drechtstreek voor Jerry van Rekom.. Dat toernooi wordt al jaren door schaakclub Sliedrecht gedragen.

Hij werd ook in schaakkringen gehuldigd omdat hij vanaf 1979 aan alle afleveringen had meegedaan aan het regionaal kampioenschap. In het dagelijks leven was Koos Abee leraar aan de Juliana scholengemeenschap in Dubbeldam.

Met het overlijden van Koos is uit de gouden generatie met Henk van Donk, Pank Hoogendoorn, Hans Wertheim, Adri v.d. Willigen, Gerard Kemper nu eigenlijk alleen Leo Jansen (92) nog over.

 

Abee was ook jarenlang bstuurslid van de schaakclub die 29 februari 1888 als geboortedatum heeft.

Overigens de schaaksport in Dordrecht betreurde deze week het overlijden van nog twee schakers: Bertus van Manen en Paul de Roos.

Gouden generatie

Van de gouden generatie is de nog in leven zijnde Leo Jansen de grondlegger van de openingsboeken De Leeuw. Zijn leerling op de Lage Waard in Papendrecht van toen, Jerry van Rekom uit Sliedrecht, heeft dit tot een groot succes gemaakt vanaf 1995. Van Rekom is ook voorzitter van schaakclub Sliedrecht, waarvan Jansen naast Dordrecht ook lid is.

Van de gouden generatie werd Hans Wertheim voor de tweede wereldoorlog drie keer open kampioen van Nederland en Pank  Hoogendoorn twee keer (1961-1963). Wertheim maakte na zijn pensioen als leraar aan het Johan de Wittgymnasium bij Dordrecht zijn come-back en werd direct clubkampioen. Dat deed direct daarna Koos Abee hem na.

 

 

 

 

Lees meer over:

schaakclub Dordrecht abee
Deel dit bericht met je vrienden!