zaterdag 27 november 2021

Alles over Dordrecht

Samen werken aan gezondheid in Dordts Preventieakkoord

22 maart 2021

DORDRECHT - Een gezonde leefstijl moet voor iedereen in Dordrecht gemakkelijk een gewoonte (kunnen) worden. De gemeente Dordrecht nodigt verenigingen, instellingen en organisaties uit om daar samen werk van te maken. Dat leidt tot het Dordts Preventieakkoord: afspraken hoe we met elkaar werken aan een gezonde omgeving met een verbeterde gezondheid en gezonde leefstijl. Het preventieakkoord focust op de thema's roken, voeding/overgewicht, alcoholgebruik en mentale gezondheid.

Als het afgelopen jaar iets duidelijk heeft gemaakt, is het dat gezondheid van onschatbare waarde is. Een gezonde levensstijl is daarvoor de basis. Dat wil de gemeente samen met zo veel mogelijk Dordtse organisaties stimuleren. Door de handen ineen te slaan willen zij met elkaar inwoners helpen gezond te blijven of gezonder te worden.

Dagelijkse gewoonte
Via verschillende initiatieven en diverse organisaties gebeuren er in Dordrecht al veel goede dingen om mensen aan een gezonde leefstijl te helpen. Met het preventieakkoord legt Dordrecht de lat nog een stukje hoger. Het streven is om een gezonde leefstijl voor iedereen een dagelijkse gewoonte te maken. Dat kan al met eenvoudige stappen en op heel veel gebieden. Bijvoorbeeld een buurt- of speeltuinvereniging die de directe omgeving rookvrij maakt. Of een sportclub of kantoor die gezonde(re) keuzes aanbiedt in de kantine. Een werkgever kan medewerkers stimuleren de fiets te pakken of bijvoorbeeld actief werk maken van het verminderen van stress bij medewerkers. Daar profiteert de werkgever zelf ook van: het ziekteverzuim daalt, de productiviteit stijgt en de werksfeer verbetert. Kortom, er zijn tal van voorbeelden en mogelijkheden te bedenken om ongezonde gewoontes te ontmoedigen en gezonde opties te stimuleren.

Steentje bijdragen
Wethouder Rik van der Linden (Jeugd en Gezondheid): "Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: voorkomen is beter dan genezen. En dat geldt zeker als het gaat om je gezondheid. Een gezonde keuze maken is vaak veel eenvoudiger dan het lijkt. Het helpt natuurlijk als dat je makkelijk wordt gemaakt. Daaraan kan iedereen een steentje bijdragen. De komende maanden willen we initiatieven en ideeën uit de stad verzamelen, van groot tot klein. Dat vormt de start van het Dordtse Preventieakkoord. Dit is een 'levend document', met volop ruimte voor nieuwe initiatieven die zich aandienen. Ik ben ervan overtuigd dat er mooie en verrassende combinaties gaan ontstaan die ten goede komen aan de gezondheid van Dordtenaren." 

Online vragenlijst
Inmiddels zijn onder andere verenigingen/stichtingen, scholen, kinderopvangorganisaties, gezondheidsprofessionals, welzijns-/zorgprofessionals, horeca, supermarkten en ondernemers actief benaderd om deel te nemen aan het Dordtse Preventieakkoord. Organisaties die ook samen aan de slag willen met de thema’s kunnen zich aanmelden via een online vragenlijst


Drie jaar
Het Dordtse Preventieakkoord volgt op het eerder afgesloten Nationaal Preventieakkoord. Het startdocument moet er in juni 2021 liggen. Dordrecht ontvangt een subsidie van het Rijk om de afspraken de komende drie jaar uit te voeren. De GGD Zuid-Holland Zuid begeleidt de totstandkoming van het lokale preventieakkoord. Het preventieakkoord hangt nauw samen met het vorig jaar opgestelde Dordtse Sportakkoord. Dat richt zich op een gezonde en actieve leefstijl via sporten en bewegen.

Lees meer over:

gezondheid preventieakkoord
Deel dit bericht met je vrienden!