Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Dordrecht opende kwart eeuw geleden de poort voor stortplaats Derde Merwedehaven'
09nov 2013

Dordrecht opende kwart eeuw geleden de poort voor stortplaats Derde Merwedehaven

DORDRECHT –  Bewust of onbewust is aan het einde van de maand november een historisch gezien bijzondere week gekozen om te praten over wat is mis gegaan met de stortplaats Derde Merwedehaven. Het begin ligt immers een kwart eeuw geleden, toen de gemeenteraad in meerderheid ja mits zei tegen de aanleg van de stortplaats Derde Merwedehaven.

De gemeenteraad van Dordrecht bespreekt op 26 november 2013 in elk geval een kritisch rapport  over de gang van zaken rond de stortplaats Derde Merwedehaven en vooral wat er mis is gegaan.  De gemeentelijke rol is door onderzoekers betiteld als naïef. Columnist Kronkelaar (Dordt Centraal) had het onlangs zelfs over dat de problemen waar de stad mee te maken heeft zijn veroorzaakt door afvalmaffia. 

Poort

De poort voor de stortplaats Derde Merwedehaven werd 25 jaar eerder op een kier gezet of juist open gedaan. Was dat gegeven omstandigheden een besluit van bestuurders, die hun verantwoordelijkheid namen of waren de mensen aan de gemeentelijke macht ziende blind?De gemeenteraad van Dordrecht nam na een debat van uren het besluit de stortplaats onder voorwaarden mogelijk te maken. Dat werd gepresenteerd als een zogeheten ja, mits besluit.  Milieu-wethouder Gerd Meelker (PvdA) geloofde dat Dordrecht op allerlei manieren de vinger aan de pols kon houden. Tegenstanders geloofden daar niet in. CDA-woordvoerster Elly Meijer wilde de grens niet over  ,,Eens nee is altijd nee.”

De provincie Zuid-Holland was bij monde van gedupeerde Hans van der Vlist juist heel tevreden met het groene licht uit Dordrecht.

Dordt leverde, aldus de provincie, een verantwoorde bijdrage aan de oplossing van het grote afvalprobleem in Zuid-Holland\

De derde Merwedehaven werd de ideaalste plek genoemd in een gesprek dat Van der Vlist had met een journalist van het dablad De Dordtenaar. Op 28 november 1988 konden de lezers kennis maken met de visie dat de stortplaats de moderne stortplaats ging worden en  volgens de nieuwste technische inzichten werd ingericht.

Twee tegenstemmers uit de raad werden door de gedeputeerde met naam nog genoemd: CDA-woordvoerster Elly Meijer namens  het CDA en Ton de Jong (toen nog raadslid PvdA). Zij zonden volgens de gedeputeerde niet met alternatieven zijn gekomen en het afvalprobleem vooral elders willen oplossen. ,,We willen verantwoorde stortplaatsen realiseren en dat is een noodzakelijk onderdeel van ons afvalverwerkingsplan.” 

In het vrije Volk liet Van der Vlist nog weten dat de randvoorwaarden die de gemeenteraad had gesteld geen struikelblok vormden om de stortplaats te gaan openen ergens in 1990. Alle milieuonderzoeken liepen ook al.

Volgens reacties uit Dordrecht liep hij weer te ver voor de troepen uit en was hij zijn boekje te buiten gegaan.  D66-raadslid Bert Vervoort had daarom vragen  gesteld aan het college van b. en w. over de voortvarende rol van de provincie Hij was bang dat er in de procedure iets vreemds aan de gang nis, waarbij we worden belazerd waar we zelf bij staan.”  De provincie had ook laten doorschemeren dat er graag met Dordrecht werd samenwerkt om de stortplaats mogelijk te maken, maar er konden ook middelen worden ingezet om Dordrecht te dwingen ruimte te maken voor de stortplaats.  ,,Ik ga ervan uit dat dat niet nodig is”, aldus Van der Vlist nog in de media.

Er was meer ruis rondom de stortplaats Derde Merwedehaven een kwart eeuw geleden. In die tijd (26 november 1988) was nog bekend gemaakt dat wethouder Piet Janse (PvdA) in een landelijke commissie was terecht gekomen, die namens minister Nijpels (milieu) tien jaar vooruit ging denken over bodemsanering. Het gemeentebestuur van Dordrecht liet toen weten die vererende rol voor Janse te zien als een schouderklopje voor het Dordtse milieubeleid.   Janse was ook gevraagd om zijn financiële deskundigheid, zo werd toen nog meegedeeld.

De oud-milieuwethouder van Dordrecht tot 1986, Kees de Kovel (CDA), sprak ook kritische woorden. Hij was toen in 1988 al burgemeester van Nunspeet. De Kovel werd weggezet als het orakel van de Veluwe. De fractievoorzitter van de PvdA, Herman Koekkoek en milieu-wethouder Gerd Meelker (PvdA) en zijn collega-wethouder Nico Lamers (PvdA)  lieten in de media zo hun boosheid blijken. Het was toch ongepast dat De Kovel zich zo met de Dordtse politiek bemoeide vanaf de Veluwe.   Wethouder Meelker deed er nog een schepje bovenop door te verklaren dat De Kovel voor hem geen discussiepartner was: dat was de gemeenteraad van Dordrecht.    De Kovel zei er alleen aan te hebben willen herinneren, dat Dordrecht in zijn tijd tegen een stortplaats was aan de rivier de Merwede. Het CDA betaalde mede daarom in 1986 een prijs. De partij werd uit het dagelijks bestuur van de stad verwijderd door de nieuwe meerderheidscoalitie PvdA (Nico Lamers) en VVD (Nico Maas).  

In 1988 vond de ex-wethouder van Dordrecht, De Kovel,  dat de stad  voor veel geld het vuilnisvat van Nederland dreigde te worden door de medewerking aan de stortplaats.

Toch aardig met de wijsheid van nu te weten, hoe een kwart eeuw historie stortplaats Derde Merwedehaven wordt gewogen!!

(Hans Berrevoets)

Raadslid voor Beter voor Dordt (BVD) reageert als eerste:

Ad Van Dongen @Ad_vD

 

 

@hansberrevoets Derde Merwedehaven is bijna een jaar dicht als stortplaats en de komende jaren omgevormd tot recreatiegebied.#gelukkigmaar


Gedeputeerde toen ir. Hans van der Vlist bleef bij milieuonderwerpen verbonden. Op zijn cv oa:

  • Werd in 2006 door Milieudefensie genoemd als de machtigste "milieumens" van Nederland 
  • Maakte deel uit van een vriendenclub van milieudeskundigen die vijf tot zes keer per jaar in het Het Polman's Huis in Utrecht bijeenkwamen om over milieuproblemen te praten. Deelnemers waren onder meer Jacqueline Cramer, Klaas van Egmond, Wouter van Dieren en Eric-Jan Tuininga (emeritus hoogleraar).

 

Zie ook:
Journalist Thijs Blom: Afvalmaffia heeft Dordrecht besodemieterd rond stortplaats Derde Merwedehaven (wo, 30 okt 2013)
Gemeenteraad Dordrecht debatteert op 26 november over fouten rond stortplaats Derde Merwedehaven (di, 29 okt 2013)


Deel dit bericht met je vrienden!

Reacties:

Geef je mening over Dordrecht opende kwart eeuw geleden de poort voor stortplaats Derde Merwedehaven!

Reageer op Dordrecht opende kwart eeuw geleden de poort voor stortplaats Derde Merwedehaven
(Optioneel, kommagescheiden)

Hier kunt u inloggen of registreren wanneer u nog geen lid bent van deze website