maandag 6 december 2021

Alles over Dordrecht

Prinses Beatrix opent de Prins Clausbrug

27 oktober 2021

DORDRECHT - Prinses Beatrix opende op dinsdag 26 oktober de Prins Clausbrug. De feestelijke opening was voor iedereen vanaf 16.30 uur via een livestream te volgen. 

De brug over het Wantij verbindt de nieuwe stadswijk Stadswerven met de historische binnenstad van Dordrecht. De brug wordt een belangrijke schakel in de toekomstige snelfietsroute (Oude Maas – Merwede route) richting Papendrecht. Om die reden heeft de provincie Zuid-Holland meebetaald aan de bouw.

Verbinding
Burgemeester Wouter Kolff heette prinses Beatrix welkom in zijn stad. 'De Prins Clausbrug ligt vlakbij de Prins Hendrikbrug en de Prinses Amaliabrug. Burgemeester: 'Ik vind het bijzonder dat de prinses de brug opent die de naam van haar echtgenoot krijgt. De naamgeving van onze bruggen naar leden van het Koninklijk Huis staat symbool voor de verbinding die de stad voelt met het Koninklijk Huis.'

Op het Noorderhoofd en aan de kant van Stadswerven stonden grote schermen waarop live beelden van de opening getoond werden. Nadat Prinses Beatrix de brug officieel had geopend, mocht een groep fietsers vanaf Stadswerven als eerste over de brug. Vanaf 18.00 uur was de brug door iedereen te gebruiken.

Ontwerp
Architectenbureau René van Zuuk heeft de brug ontworpen. Het technisch ontwerp is een architectonisch hoogstandje. De klep van de brug kan bewegen dankzij een contragewicht in de mast. Als het brugdek open gaat, staat 260 ton 57 meter rechtop in de lucht. Het bewegingsmechanisme van de brug is nog nooit eerder toegepast. De aannemerscombinatie Dura Vermeer Hillebrand heeft de brug gebouwd.

Publiek in afwachting van de Koninklijke gast
Hoogwaardigheidsbekleders wachten op de prinses van oranje
De aankomst van de prinses
Een blik op de brug, die is genoemd naar haar man Prins Claus
Burgemeester Wouter Kolff van Dordt is aan het woord, terwijl de prinses naast de commisaris van de Koning zit
Een gesprek op het komende bijzondere moment
Het officiele moment
Een blik op de unieke verbinding
Uitleg van de ontwerper
Aan de overkant van het Wantij is ook ruime belanfselling
Een feesteliojk watermoment
Een feestelijke groet
De prinses aan de ene kant van het pad
Fietsers hebben de primeur
Daar hoort een wandeling bij
Een blik
Ereburger Piet Sleeking - 27 jaar bestuurder in raad en college - ontmoeting de Prinses

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!