donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Per minuut betalen in gemeentelijke parkeergarages

26 maart 2021

DORDRECHT - Het college wil in gemeentelijke parkeergarages betalen per minuut invoeren. Nu betaalt een parkeerder nog per uur. Het wordt daardoor aantrekkelijker om in de parkeergarage te parkeren. Tegelijkertijd stelt het college de raad voor het verschil in tarief tussen parkeren in de garage en op straat te vergroten. 

Nu al zijn in Dordrecht de parkeertarieven in garages lager dan op straat. Zo worden parkeerders verleid zoveel mogelijk te kiezen voor de parkeergarage in plaats van op straat een plek te zoeken. Dat komt de leefbaarheid en bereikbaarheid van het centrum ten goede. Bovendien leidt garageparkeren doorgaans tot een langere verblijfsduur in de stad dan parkeren op straat. In het coalitieakkoord is afgesproken de zogeheten tariefdifferentiatie tussen parkeren op straat en in de garages verder door te voeren.

Voordeliger
De tarieven in de gemeentelijke parkeergarages blijven gelijk. Doordat automobilisten straks betalen per minuut in plaats van per uur zijn zij per saldo vaak voordeliger uit. Het college stelt de raad voor het tarief voor parkeren op straat te verhogen. Daardoor komt het tariefverschil tussen garage en straat uit op € 0,50 tot € 0,90 per uur. Nu ligt dat nog tussen de € 0,10 en € 0,50 per uur. Per saldo blijven de parkeeropbrengsten gelijk. 

Meer vervoer
Wethouder Rik van der Linden: "Dordrecht wil groeien. Er komen in de stad 10.000 extra woningen en 4.000 extra banen bij. Dat leidt tot meer vervoer in de stad. Dat kan niet allemaal met de auto. Daarom zetten we sterk in op OV, fiets, wandelen en deelmobiliteit. Maar natuurlijk heeft ook de auto zijn plek. We willen automobilisten zoveel mogelijk verleiden gebruik te maken van een parkeergarage. Dat is voor hen voordeliger en het helpt onze binnenstad leefbaar, bereikbaar en autoluw houden."

Bevoegdheid
De invoering van betalen per minuut is een bevoegdheid van het college. Dit hangt echter samen met de aanpassing van de tarieven voor parkeren op straat. Daar gaat de raad over. Als de raad instemt, kan het betalen per minuut in de gemeentelijke parkeergarages ingevoerd worden. Het betreft de garages Spuihaven, Achterom, Energiehuis, Veemarkt en Riedijkshaven.

Het raadsvoorstel inclusief de voorgestelde tarieven is te vinden op het raadsinformatiesysteem.


 

Lees meer over:

parkeergarages betalingen minuut
Deel dit bericht met je vrienden!