dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Oud-raadslid dr. Thom Holterman: ,,Stadskantoor Dordrecht voorbeeld massieve constructie van het kapitalisme"

16 november 2020 (door de redactie)

DORDRECHT -  Oud-gemeenteraadslid dr. Thom Holterman, eens als rechtsgeleerde en hoofddocent bij de Erasmus universiteit, koppelt Dordrecht aan een boek in Frankrijk.  over de werking van het kapitalisme.

Waarom dateert het Dordtse Stadhuis uit de veertiende eeuw en waarom gaat een Stadskantoor maar vijftig jaar mee, zo vraagt hij zich af.

Onder de kop "Gewapend Beton – Massieve Constructie Van Het Kapitalisme"  boek van Anselm Jappe signaleert hij aan de Spuiboulevard een werking van het kapitalisme.

Holterman, die in totaal acht jaar in de gemeenteraad van Dordrecht zat voor de PvdA, vindt het Stadskantoor dat rond 1970 aan de Spuiboulevard werd gebouwd een treffend voorbeeld van de massieve constructie van het kapitalisme. 

Hij schrijft op zijn website over het Stadskantoor: Als ik hier op Dordrecht wijs, dan is dat geenszins omdat die gemeente een unieke plaats in het betoog inneemt. Wat ik wil bereiken is dat de lezer of lezeres van dit artikel zich aan de hand van concreet herkenbare voorbeelden, begrijpt welke problematiek Jappe behandelt. In de eerste helft van de jaren 1970 heb ik het stadskantoor in Dordrecht zien bouwen. Als raadslid heb in de splinternieuwe vergaderruimte die er bij hoorde, de gemeenteraadsvergaderingen bijgewoond. Dat gebouw moet er nu aan geloven (leeftijd 50 jaar). Ik schrijf dus niet over het oude Dordtse stadhuis. Dat is tussen 1383-1388 gebouwd. Het staat nog fier overeind, de originele houtconstructies van de overkapping zijn nog te zien. Het nieuwe stadskantoor, dat nu gepland is, zal hoofdzakelijk bestaan uit hout en glas. Het hout zal niet langer dan 50 jaar meegaan, daar zullen de lekkende kitlagen tussen hout en glas wel voor zorgen, voorspel ik. Dat is mooi meegenomen, want over 50 jaar willen we gewoon van dat gebouw af net zo als je oude schoenen weggooit… ",aldus Holterman.

 

Hij schrijft verder over Anselm Jappe en de reden van het boek over de werking van het kapitalisme: ,,Hij is geen betonspecialist, maar deze Franse filosoof en ketterse marxist schreef wel een boek over beton. De ontstaansgeschiedenis van het boek hangt samen met het instorten van het Morandi viaduct in Genua, augustus 2018. Dat vormde de trigger bij Jappe. Het viaduct, in gebruik als een verbinding in een Italiaanse autosnelweg, was gebouwd tussen 1963-1967 en bestond dus op moment van instorten zo’n vijftig jaar. Jappe vroeg zich af – net als vele anderen – hoe zo’n onverwoestbaar ogende constructie van gewapend beton, zo maar kon bezwijken met zulke desastreuze gevolgen (43 dodelijke slachtoffers). Hij kon dat niet begrijpen en wierp zich op het bestuderen van de overwegingen voor de materiaalkeuze bij dit soort projecten. Onontkoombaar was een van zijn conclusies: de boel stort in omdat men gewapend beton gebruikt. En het is dus beter om, voordat de boel instort, te adviseren de boel af te breken en nieuw te bouwen, wat weer onder het mom van ‘moderniseren’ kan worden verkocht. Zo houdt het kapitalisme zich in stand. Het boek van Jappe over deze problematiek is getiteld Béton, Arme de construction massive du capitalisme (Beton, Gewapende massieve constructie van het kapitalisme).

 

 

https://libertaireorde.wordpress.com/2020/11/15/gewapend-beton-massieve-constructie-van-het-kapitalisme/ 
 
 

Lees meer over:

raadslid stadskantoor holterman
Deel dit bericht met je vrienden!