woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

Nu al 17 % minder inbraken in Dordrecht maar 42 % meer in Zwijndrecht

27 augustus 2020

DRECHTSTEDEN - Inwoners van de gemeente Dordrecht hebben met 105 woninginbraken te maken gehad in de eerste 7 maanden van 2020. Dit is een daling van 16,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit bureauonderzoek van Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC) dat heeft gekeken naar het aantal woninginbraken in Zuid-Holland met behulp van de meest recente Politiedata.

Daling woninginbraken in Dordrecht
In vergelijking met vorig jaar, kreeg de politie van Dordrecht dit jaar minder meldingen binnen van woninginbraken. Van januari tot en met juli vonden er in totaal 105 inbraken plaats: dit zijn 21 incidenten minder dan in dezelfde periode vorig jaar (-16,7 procent). Deze afname is minder sterk dan de daling van geregistreerde woninginbraken op provinciaal en nationaal niveau. In de provincie Zuid-Holland daalde het aantal inbraken met bijna 20 procent; landelijk is deze daling 21 procent.

Fluctuerende start, rustige zomermaanden
In de gemeente Dordrecht begon het jaar gemoedelijk als het gaat om woninginbraken. Er werd in januari van dit jaar maar liefst 7 keer minder ingebroken ten opzichte van vorig jaar. In februari en maart was er echter een kleine stijging in het aantal geregistreerde woninginbraken: in beide maanden werd er 17 keer ingebroken, enkele keren meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Hoewel in april een afname van 11,8 procent werd gemeten (van 17 naar 15 inbraken), waren inbrekers in mei wel actiever ten opzichte van 2019 (+5,9 procent).

Opmerkelijk is de grote afname van het aantal woninginbraken in juni en juli. In juni werd ‘maar’ 8 keer ingebroken, een afname van 55,6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Ook in juli verminderde het aantal woninginbraken naar 10 gevallen dit jaar (-37,5 procent).

Benieuwd naar het aantal woninginbraken in de rest van de Drechtsteden of in verder Zuid-Holland? Bekijk dan onderstaande onderzoekspagina van het IIC met (onder andere) een interactieve kaart over woninginbraak cijfers per Zuid-Hollandse gemeente.

Gemeentelijke verschillen Zuid-Holland
Van de 52 gemeenten die Zuid-Holland kent, is het aantal woninginbraken in 36 gemeenten gedaald. In 14 gemeenten is er echter sprake van een toename. Alleen in de gemeenten Alblasserdam en Krimpen aan den IJssel is het aantal, met 14 en respectievelijk 15 inbraken, gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar. 

Sterkste stijgers
In 14 Zuid-Hollandse gemeenten steeg het aantal woninginbraken ten opzichte van 2019.  In Bodegraven-Reeuwijk zijn er dit jaar al 58 inbraken gemeld, zo’n 34% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In Zwijndrecht gaat het om 47 inbraken (+42%). In Lisse hebben inwoners zelfs te maken met een ruime verdubbeling van het aantal woninginbraken (+57%).

Sterkste dalers
In de gemeenten Hardinxveld-Giessendam, Nieuwkoop en Hillegom is het aantal inbraken minstens gehalveerd ter vergelijking met vorig jaar. In Hardinxveld-Giessendam is de sterkste afname zichtbaar. Hier daalde het aantal inbraken bijna 80% ten opzichte van de eerste 7 maanden van 2019. Sliedrecht en Nieuwkoop zien het aantal inbraken dalen naar 5 gevallen, minder dan de helft ten opzichte van 2019.

Lees meer over:

inbraken dordrecht
Deel dit bericht met je vrienden!