zondag 27 september 2020

Alles over Dordrecht

Nieuw boek van Jan van Oostveen: Tabakspijpen en tabakspijpenmakers uit Dordrecht

16 september 2020 (door Ton Vermeulen)

DORDRECHT - Jan van Oostveen beschrijft talloze Dordtse vondsten in zijn nieuwe boek: Tabakspijpen en tabakspijpenmakers uit Dordrecht.

Net zoals in vele andere Hollandse steden zijn in Dordrecht in de 17de eeuw tabakspijpen gemaakt. De omgeving en de omstandigheden waren voor het opzetten van tabakspijpenmakerijen ideaal. Toch is de omvang van deze nijverheid in Dordrecht altijd bescheiden gebleven.

Op basis van tabakspijpen die de afgelopen vijfentwintig jaar door de gemeente Dordrecht zijn opgegraven wordt getracht inzicht te verkrijgen in deze lokale productie. Hierbij wordt tevens gebruik gemaakt van een grote particuliere collectie om de gegevens aan te vullen. Het beeld dat zo verkregen wordt, vertelt het verhaal over de lokale tabakspijpenproductie en de herkomst van elders geproduceerde en in Dordrecht opgegraven kleipijpen.

Jan van Oostveen  heeft eerder boeken over vooral tabakspijpen geschreven, zoals: Tabakspijpen en tabakspijpenproductie in Roermond en Tabakshandelaren en tabakspijpenmakers in Delft (1600 –1813)

Tabakspijpen en tabakspijpenmakers uit Dordrecht is hier te bestellen voor € 25,95.
 

 

Deel dit bericht met je vrienden!