donderdag 21 oktober 2021

Alles over Dordrecht

'Na de Vloed' – bijzondere docu-serie bij RTV Dordrecht

2 juli 2021

DORDRECHT - RTV Dordrecht maakt in opdracht van de gemeente een serie documentaires over de Elisabethsvloed. Vier afleveringen van een kwartier, waarin wordt gekeken naar de gevolgen van de vloed voor het landschap, de mensen, de economie en de natuur op het eiland van Dordt.'Na de Vloed - Dordrecht en het water: toen, nu en straks' is opgebouwd als een zoektocht, de serie draait om de nieuwsgierigheid van centrale presentator Bosse Beckers. Bosse verplaatst zich per elektrische fiets over het eiland, waarbij hij op belangrijke locaties ontmoetingen heeft met personen die antwoord kunnen geven op de vragen waar hij mee ‘rondfietst’. Vragen als 'Wat is er allemaal verdwenen door de vloed en wat is er in 600 jaar erna voor in de plaats gekomen'. 'Na de Vloed' is een co-productie van RTV Dordrecht en programmamaker Tako Bolt, het camerawerk is van Fokko van der Straaten en Robert Kraak.

Fragment uit de serie:

"Moet je je voorstellen, het is 18 november 1421, hier onderaan de toren van de Grote Kerk zien we een woud van masten en zeilen in de havens. Een levendigheid en bedrijvigheid die normaal is voor de middeleeuwse handelsstad die Dordt is. Kortom, alles gaat hier zijn gangetje, een doodnormale dag. Maar dan, de nacht erop... De wind steekt op, stuwt de rivier landinwaarts, het water komt als nooit tevoren en bereikt langzaam maar zeker de eerste deurposten. Wind en getijden zijn ze hier wel gewend, maar het onheil dat Dordrecht vannacht op de dag van de heilige Sint Elisabeth van Thüringen te wachten staat zal de stad voorgoed doen veranderen... Haar achterland verdwijnt samen met tientallen dorpen en gehuchten in de golven. Duizenden mensen en dieren verliezen huis en haard of sterven een verdrinkingsdood. Na de vloed wordt Dordt voorgoed een eiland... En daar gaat deze serie over, de gevolgen van de Elisabethsvloed voor het landschap, de natuur, de mensen en de economie in de afgelopen 600 jaar."

'Na de Vloed' wordt in juli uitgezonden op TV Dordrecht en verspreid op de online-platforms van de omroep en de website 600 jaar Elisabethsvloed, met op vrijdag 2 juli de première van aflevering 1, die gaat over het ergst denkbare scenario: 'Wat als het water weer komt'. Presentator Bosse komt meer te weten over zaken als waterveiligheid, zelfredzaamheid en De Staart als veilige schuillocatie. De premières van de drie volgende afleveringen staan gepland op vrijdag 9, vrijdag 23 en vrijdag 30 juli.

 

Lees meer over:

rtv dordrecht na de vloed
Deel dit bericht met je vrienden!