dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Meer kinderen een zwemdiploma

5 november 2021

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht is op vier Dordtse basisscholen een proef gestart van twee jaar, waarin kinderen van groep 5 en 6 hun zwemdiploma A en B kunnen behalen. Vanwege de sluiting van het zwembad door de coronamaatregelen heeft de proef het eerste jaar niet volledig gedraaid. Desondanks hebben 34 kinderen uit groep 5 en 6 aan de proef deelgenomen en de meesten hun A en B zwemdiploma behaald.

Peter Heijkoop, wethouder onderwijs: "Het behalen van een zwemdiploma is belangrijk in onze waterrijke stad en het is ook leuk voor de kinderen. In dit nieuwe schooljaar gaan we verder met de proef. Ik hoop dat we het schoolzwemmen in de nieuwe raadsperiode uitbreiden naar meer scholen in de stad."

In de proef bepaalt de school welke kinderen in aanmerking komen. Ouders worden vanuit de deelnemende scholen benaderd om hun kind aan te melden voor de zwemlessen. Bij de aanmelding tekent de ouder het protocol met daarin de voorwaarden voor deelname, zoals het begeleiden van het kind bij de zwemles. Op vier schooldagen wordt er aan het einde van de schooldag gezwommen. Vanuit de gemeente is een buurtsportcoach als coördinator aanwezig. Na de zwemles worden de kinderen met hun begeleider weer door de bus bij school afgezet.

Achtergrond
Uit onderzoek blijkt dat een deel van de Dordtse kinderen op 12-jarige leeftijd niet over een zwemdiploma beschikt. Maar ook dat er grote verschillen zijn in de zwemvaardigheden van kinderen in de Dordtse wijken. In 2019 startte een werkgroep, bestaande uit schooldirecteuren en ambtenaren van de gemeente Dordrecht. De werkgroep heeft in 2020 een pilot opgestart, met als doel: de kinderen uit groepen 5 en 6 van de vier deelnemende basisscholen (Pr. Juliana, Albatros, Pius 10 en Don Bosco) in de pilot behalen binnen twee schooljaren hun zwemdiploma A en B. De proef loopt twee jaar. De ambitie is om deze aanpak na de pilotfase structureel te verlengen.

Lees meer over:

zwemdiploma kinderen
Deel dit bericht met je vrienden!