dinsdag 19 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Het is 56 jaar geleden dat schaakclub Dordrecht met Hoogendoorn een finalist had in het Nederlands schaakkampioenschap

Mark Timmermans van schaakclub Dordrecht plaatst zich voor Nederlands schaakkampioenschap

26 september 2021 (door de redactie)

DORDRECHT - Internationaal Meester (IM) MARK TIMMERMANS van schaakclub Dordrecht heeft zich dit weekeinde geplaatst voor het Nederlands schaakkampioenschap. 

Het is 56 jaar geleden dat voor het laatst een prominent lid van schaakclub Dordrecht het Nederlands kampioenschap haalde: Dat was Pank A. Hoogendoorn.

Mark wist zich via de laatste voorronden te plaatsen in het deelnemersveld van 24 schakers, die gaan spelen om de titel kampioen van Nederland. Het toernooi begint op 15 oktober in het Raadhuis van Hoogeveen.

Op papier (volgens de internationale ratinglijst) is Mark nummer 22 in het veld van 24 spelers, maar het debuteren is op zichzelf op dit nationale schaakniveau al een ervaring. Hij zal direct beginnen met een tweekamp over twee partijen tegen een grootmeester.

Timmermans is al jarenlang onbetwist de sterkste speler van zijn club Dordrecht en ook binnen  het distrikt Rotterdam van de bond (RSB).

Vlissingen
Enkele jaren geleden wist hij de titel internationaal meester te veroveren in Vlissingen. Hij was daarmee de eerste uit de geschiedenis van de vereniging.

Pakweg een kwart eeuw geleden werd wel Gozewijn van Laatum Fide-meester, maar hij staat al enige tijd op afstand van de schaaksport. Oud-Dordtenaar Xander Wemmers werd internationaal meester maar bereikte dat toen hij al lange tid niet meer verbonden was met een Dordtse schaakclub.

Hoogendoorn
Een herinnering aan de schaakhistorie van zijn club maakt de sportieve prestatie van Mark extra bijzonder.

Pank A. Hoogendoorn, leraar toen van het Chr. Lyceum, reisde voor elf partijen per trein naar Den Haag. In de ochtenduren gaf hij nog gewoon les.

Hij was twaalf keer kampioen van Dordrecht en werd in 1961 en 1963 nog open-kampioen van Nederland. Hoogendoorn overleed in 1999 en wwerd met het Hoogendoorn-toernooi jarenlang in herinnering gehouden.

Schaakfamilie
Mark Timmermans behoort zeker tot een schaakfamilie. Zijn opa Timmermans was lid van schaakclub Dordrecht en was actief bij het bedrijfsschaak in het team van het GEB.

Ook zijn vader Adri en oom Henk zijn al lang lid van schaakclub Dordrecht. Oom Henk is over een paar jaar zestig laar lid van schaakclub Dordrecht en thans vooral bekend als schaakspromotor en interne wedstrijdleider.

Daarom kan worden gezegd, dat bestuurlijk de familie Timmermans veel heeft bijgedragen aan het schaakleven in het algemeen en dat van schaakclub Dordrecht in het bijzonder. Bekende toernooien, zoals de snelschaakmarathon, werden gedragen door de famiie Timmermans met Adri als toernooi-voorzitter. Hij is erelid van de schaakclub.

Gegevens toernooi:
Het kampioenschap begint in oktober:

  • 15 t/m 23 oktober 2021 in Hoogeveen, Raadhuis; we zijn te gast bij het Hoogeveen toernooi
  • 27 november t/m 3 december 2021 in Rotterdam, hoofdkantoor Deloitte

Lees meer over:

toernooi RSB
Deel dit bericht met je vrienden!