zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Lezing door prof. dr. Selma Leydesdorff: De opstand van Sobibór

6 oktober 2021

DORDRECHT - Op donderdag 14 oktober in de Augustijnenkerk te Dordrecht om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30). Toegang gratis. Coronacheck verplicht.

Selma Leydesdorff (Jakarta, 1949) is oud-hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam. Vanuit de vergeten geschiedenis van vrouwen werd zij op het spoor gezet van het belang van mondelinge overlevering als een historische bron. Internationaal geldt zij als een vooraanstaand wetenschapper op het vakgebied van 'Oral history en cultuur'. Een recent boek van haar gaat over: Sasha Pechersky. De Russische soldaat die de opstand van Sobibor leidde (Amsterdam 2018).

De opstand van Sobibór

Op 9 juli 1943 werden 28 joodse Dordtenaren vermoord in Sobibór. Op 14 oktober leidde de Russische soldaat Sasha Pechersky een massale ontsnapping uit dit vernietigingskamp (nu in Oost-Polen). Toch kreeg Pechersky daarvoor nooit de publieke erkenning die hij verdiende. De Sovjet-Unie sprak niet over de vernietiging van het joodse volk en het Westen dacht lange tijd dat alleen in het getto van Warschau joods verzet bestond. Uit de gesprekken van Selma Leydesdorff met overlevenden van Sobibór blijkt dat er vele vormen van verzet waren: van spiritueel tot gewapend. Haar lezing onderstreept dat joden geen 'makke lammetjes' waren tegenover het Nazi-geweld.

 

Lees meer over:

lezing opstand in sobibor
Deel dit bericht met je vrienden!