vrijdag 3 december 2021

Alles over Dordrecht

Landelijk magazine Klei selecteert Dordtse keramiste Gerreke Van Veen in boek over werkprocessen

4 maart 2021 (door de redactie)

DORDRECHT - Het landelijke Keramiek magazine KLEI heeft twee boeken uitgegeven om in totaal 24 keramisten te laten vertellen hoe hun werkproces eruit ziet. Uit Dordrecht is het oog gevallen op Gerreke van Veen.

Het magazine Klei - dat ook in België veel wordt gelezen - heeft de selectie om een dubbele doelstelling gemaakt: Klei wil een indruk geven van de top van keramisten in Nederland en zo kunstenaars laten zien die hun kennis en vaardigheid met anderen willen delen.

ECRU
Gerreke van Veen (57) - die in Dordrecht is geboren en getogen - is de enige uit de regio Dordrecht, die is geselecteerd. 

Ze werkt vanuit haar kunstatelier ECRU aan de Vrieseweg 17.

Dit jaar viert Gerreke op die plek ook een jubileum: Het is een kwart eeuw geleden dat zij met de Kadowinkel en het atelier begon. In 2009 stopte de kadowinkel om zich geheel op de kunst te kunnen richten en ook om mensen les te kunnen geven. De wereld van de klei is haar heel vertrouwd: ,Met een stuk klei in handen, begin je vanzelf te kneden en te vormen", zo zegt ze. Hierdoor heeft zich de klei ook niet meer los gelaten.

Boeken
Het landelijk keramiek Magazine vindt het belangrijk dat keramisten elkaar stimuleren. Daarom heten de twee boeken ook: 'Zo doe je dat'.

Peter Timmers zorgde zowel voor de foto's als voor de tekst van de verhalen. Hij zegt zelf over de twee boeken: "Het resultaat staat met veel tips en trucs voor iedereen die in keramiek geïnteresseerd is."

Gerreke exposeert al jaren overal in Nederland, maar dat viel stil in corona tijd. Deze week is er voor haar weer ruimte om een expositie binnen de corona regels in te richten. 

Over Gerreke van Veen

Al op jonge leeftijd is Gerreke creatieve cursussen gaan volgen.
Na een tekenopleiding is ze verder gaan studeren aan de Nutsacademie te Rotterdam en hier afgestudeerd in onder andere plastisch vormgeven en keramiek.

Tijdens en na haar opleiding heeft ze gewerkt met ouderen in een verpleeg- en ziekenhuis, op een dagverblijf voor verstandelijk gehandicapten en als docente tekenen en handvaardigheid op een basisschool.

In 1996 is ze Kadowinkel en Atelier ECRU begonnen.

In het achter de winkel gelegen Atelier geeft ze cursussen in een door haar ontwikkelde techniek voor sculpturen en vormen.

In 2009 heeft ze de producten van de Kadowinkel verkocht om een volledige doorstart te kunnen maken in keramiek.

Sindsdien draait ze fulltime op eigen werk en de talloze opdrachten en het geven van lessen, workshops en teambuilding.

De beelden worden door velen bewonderd en aangeschaft wat vaak leidt tot nieuwe aankopen.

Haar werk is het gehele jaar op diverse plaatsen in binnen - en buitenland te bewonderen, in eigen atelier, op kunst - en keramiekmarkten, exposities en in Galeries.

KunstAtelier ECRU is een begrip geworden, met herkenbaar keramiek van Gerreke.

"Met een stuk klei in handen begin je als vanzelf te kneden en te vormen.
Kinderen bezitten de gave om vanuit niets, iets te maken en vaak ontstaan hieruit de meest originele creaties.

Door het werken met klei blijf ik een beetje kind en laat ik nog steeds dingen zomaar ontstaan.

Ik hou van de mens en zijn omgeving en ik denk dat hierin mijn kracht van mijn figuren zit."

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!