zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Italiaanse sferen in Dordt door Bally vanaf 1972

Kleinzoon Remy van eerste pizzabakker GIOVANNI BALISTRERI doet onderzoek naar Italiaanse historie in Dordrecht

27 december 2020 (door de redactie)

DORDRECHT - De kleinzoon Remy van de eerste Italiaanse restauranthouder van Dordrecht doet onderzoek naar de Italiaanse historie in onze stad. Opa GIOVANNI begon in 1972 met bakken aan de Voorstraat. In het restaurant is een artikel van wijlen journalist Jan Vos van toen dagblad de Dordtenaar als bewijs ingeliijst en hangt prominent bij de ingang.

Het restaurant bleef voor de liefhebbers vertrouwd ook door de inrichting van het restaurant. GIOVANNI  stond ook vooral bij klanten bekend als Bally. Sommige mensen eten er ook al bijna een halve eeuw, alhoewel Giovanni al lang is overleden, maar zijn vrouw en dochters hebben het in zijn geest voortgezet.

In zijn eerste jaren droomde Bally nog van Italiaanse sferen om van zijn verdiende geld in een uniek Italiaans landschap nog een huis te bouwen.

Onderzoek

Het onderzoek is bedoeld om een boekje te maken in de serie verhalen van Dordrecht.

Jan Janssen vraagt dit weekeinde in zijn regelmatig vaste brief aandacht voor het onderzoek:

Beste mensen, 
Op de valreep van 2020 kreeg ik het verzoek van Remy Balistreri zijn vraag aan jullie te mailen.
Het onderstaande spreek voor zich. Remy gaat de geschiedenis van de Italianen in Dordrecht onderzoeken en in 'Verhalen van Dordrecht' publiceren. Hij vraagt iedereen die verhalen, foto's, namen etc heeft om het verhaal zo compleet mogelijk te maken, met hem contact op te nemen en hem te helpen bij dit stukje bijzondere geschiedenis van onze stad.
 
 
Op de foto mijn opa, Giovanni Battista Balistreri. Opa kwam in de jaren zestig als gastarbeider vanuit Sicilië naar Dordrecht, ontmoette mijn oma (verkoopster bij de V&D) en begon in 1972 de eerste pizzeria van het eiland.

In de reeks "Verhalen van Dordrecht" (www.deverhalenvandordrecht.nl) verschijnt in het voorjaar van 2021 mijn boekje over de geschiedenis van Italianen in Dordrecht.

Het boek "Italianen in Dordrecht, geschiedenis van een kleurrijke gemeenschap" beschrijft vier perioden:

1) Bankiers van aanzien; de Lombarden in Dordrecht (1300 tot 1600)
2) Geschoolde migranten; protestanten, handelaren en ambachtslieden (1600 tot 1950)
3) C'è lavoro per voi; Italiaanse gastarbeiders in Dordrecht (1950-1975)
4) Kleur in Dordrecht; Italianen in de multiculturele samenleving (1975-nu)

Ben je, of ken je, een Italiaanse Dordtenaar? Schittert in jouw huis Italiaans terrazzo? Heb je foto's, verhalen of suggesties voor het boek? Ik kom graag met je in contact!

Remy Balistreri
remyb@live.nl

 

Lees meer over:

pizza Voorstraat
Deel dit bericht met je vrienden!