vrijdag 5 maart 2021

Alles over Dordrecht

Peter van der Laars schaakplaats

Kees Thies bepleit wederom meer schaaktafels en vindt Park Merwestein mooie plek

20 januari 2021 (door De redactie)

DORDRECHT - Schaaktafels in park Merwestein om de eenzaamheid te bestrijden en als vorm van ontmoeting. Columnist Kees Thies vindt dit voor Dordrecht een leuk idee, zo schrijft hij vandaag op zijn vaste plek in AD De Dordtenaar.

Hij wijst op initiatieven in het land, waar door het succes van de schaakserie The Queens Gambit op Netflix mensen massaal zijn gaan schaken.

In het verleden had Kees al een pleidooi voor schaken in de openbare ruimte gehouden. Op de Grote Markt is de Peter van der Laars schaakplek gekomen, die is genoemd naar het vorig jaar overleden erelid van schaakclub Dordrecht. Deze opstelling moet telkens worden opgebouwd.

In het verdere verleden had kunstenaar Cees P. de Visser nog schaaktafels gemaakt bij het Hof, maar daie plek wasa dag en nacht bereikbaar.

Park Merwestein vindt de columnist een goede plek, want het park gaat bij zonsondergang dicht tot de volgende ochtend. De tafels zouden dan het meeste moeten lijken op spelen bij een vereniging. De schaakfilm laat dat ook zien.

Beth Harmon, het schaakgenie in ’The Queen’s Gambit’, gaat als kampioen ook aan het slot van de serie naar een park waar wordt geschaakt. Ze krijgt een applaus en neemt dan in de openlucht plaats achter een schaakbord. Dat beeld zou ook kunnen horen bij park Merwestein als het idee van de columnist wordt opgepakt.

Clubschaken
Schaken bij een club is door de corona tijd al lang onmogelijk. Schaakclub Dordrecht had op 12 maart 2020 de laatste clubavond. De vereniging zet wel in via li chess op internet schaak in samenwerking met een club in Twello. Jacques Hennekes is de ongekroonde Koning van het internet chess in Dordrecht. De Willige Dame ligt ook al weer stil in de Lutherse kerk.

 

Zie ook:

Lees meer over:

kees thies schaaktafels
Deel dit bericht met je vrienden!