dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Kamervragen van SP en petitie naar aanleiding van TV-uitzending over Zuster Norma in Dordrecht

7 november 2021 (door de redactie)

DORDRECHT - In het TV programma Undercover in Nederland stond gisteravond zuster Norma Het Witte Huis en Zuster Norma Johan de Witt, twee organisaties voor kleinschalige ouderenzorg in Dordrecht, centraal.

In het programma op SBS6 concludeerde journalist Alberto Stegeman dat de twee instellingen hun zaken niet op orde hadden. Hij concludeerde in het slot van het programma dat de twee instellingen die werken onder de naam zuster Norma dicht moeten.

Kamerlid Michiel van Nispen (SP) kondigde aan - na het zien van de beelden van Undercover in Nederland - vragen te gaan stellen aan het kabinet. Hij toonde zich geschokt door de uitzending. ,,Het gaat door merg en been".  Hij heeft ook een beeld van hoe mensen een zorg instelling beginnen. "Je begint makkelijker een zorginstelling dan een snackbar." Met geld van zogeheten PGB's (persoon gebonden budget) is er een instelling voor zorg mogelijk.

IGJ
In het verleden had Zuster Norma aanwijzingen gekregen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Vorig jaar werd als persbericht naar buiten gebracht: ''Zuster Norma heeft voldoende maatregelen genomen om de risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg weg te nemen. Beide locaties mogen ook weer nieuwe cliënten aannemen."

Volgens Albert Stegeman maakt het alles uit wanneer een bezoek wordt aangekondigd of niet. 

Verhaal
Drie oud-medewerkers van de organisatie gaven een ander beeld, dan dat  in het laatste rapport van de inspectie te lezen was. Ook familieleden van mensen, die in Huize Norma hadden gewoond en geleefd, kwamen aan het woord. Een oud bewoner - die niet dement was - somde ook misstanden op.

Dordrecht kwam als eerste stad in beeld in dez nieuwe serie van zeven afleveringen. Alberto Stegeman ging ook undercover als een nieuwe alterego: Jacques ten Cate, een man op leeftijd met een baard.

Thuiszorg
In Dordrecht gingen Alberto en zijn team undercover bij Zuster Norma, een thuiszorgorganisatie in Dordrecht. De kwaliteit van zorg is volgens verschillende betrokkenen beneden alle peil. Dementerende bewoners liggen uren in hun eigen vuil en personeel is niet bevoegd om medicijnen te geven. Het zijn slechts twee van de misstanden die in Undercover in Nederland dankzij verborgen camera’s aan het licht komen.

Zuster Norma
Het gezicht van de kleinschalige ouderenzorg, zuster Norma, liet aan het eind van de uitzending weten de aandacht van het team van Stegeman niet op prijs te stellen.

Volgens het programma had zij enkele weken geleden via een kort geding geprobeerd het programma te verbieden.

De rechter ging in deze eis niet mee. Zuster Norma begon in mei 2018 aan de Johan de Wittstraat in een pand dat eerder een hotel was.

Website
De organisatie vertelt op de eigen website over het werk:

'Hartelijk welkom op de website van Zuster Norma, uw thuiszorgorganisatie voor Dordrecht en omstreken. Ons team van ervaren en betrokken medewerkers staat altijd voor u klaar om u passende zorg op maat te bieden, zowel in de vorm van thuiszorg als intramurale zorg. Een persoonlijke en vertrouwde benadering houden wij hierbij altijd hoog in het vaandel.'

 

Deel dit bericht met je vrienden!