donderdag 21 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Jan Janssen vindt steun van gemeente Dordrecht voor behoud Molen op de Noordendijk onder de maat

3 juli 2021 (door de redactie)

DORDRECHT -  Jan Janssen toont zijn betrokkenheid met Dordrecht weer in zijn weekbrief. Hij stimuleert mensen om naar activiteiten te gaan en geeft ook zijn mening.

Zo vindt hij de steun van de gemeente aan het behoud van de Molen op de Noordendijjk onder de maat.,,Met het geld dat de gemeente geeft, kun je nog niet een deuk in een pakje boter slaan", aldus Janssen. Hij weet wat hij met die centen zou doen: Terug storten......

Janssen is tevens betrokken en promotor van bios The Movies en meldt dat er op 8 juli een bijeenkomst is van de vereniging publieksbelangen The Movies.

Een deel van zijn brief heeft als tekst:

 
- 2-7-2021, Start van de zomerconcerten in Trinitatiskapel en Augustijnenkerk, 28-8 is de laatste. Via de app misnixx.nl  staat het hele programma op je telefoon. Hoogste kwaliteit kamermuziek, om niet te missen! Ik ga er weer een hoop bijwonen;
- 3-7,16.00 en 19.30, Trinitatiskapel, De geheimen van Amerika, muziek en verhaal, ik ga 16.00 ware het niet dat ik bij een persconferentie van Leefwerf De Biesbosch ben, Fase 2 kan maar het gaat in het stadskantoor weer eens op vierkante wielen, zie beneden;
19.30 kan ik ook niet, dan heb ik met de buurt de jaarlijkse BBQ;
-
- 7-7, Cinefiliaal moet wijken voor de raadscommissie Fysiek waar Leefwerf De Biesbosch fase 2 besproken wordt, meer hierover: zie beneden;
- 8-7, 20.30, ALV van de Vereniging Publieksbelangen the Movies;
- 9-7, 19.30, Augustijnenkerk, Zomerconcerten Dordrecht;
- 10-7, 20.30, Trinitatiskapel, Bibelot brengt Opwaarts van Pieter de Graaf, deze avond laat ik het zomerconcert in Augustijnenkerk, Pelgrim Trio, schieten;
- 11-7, 13.45 en een tweede zelfde concert om 15.00, Villa Tröst in het Onderwijsmuseum, Helma hartman en Stephanie Laddrak;
- 14-7, 20.30, The Movies, Cinefiliaal;
- 16-7 tot en met 18-7 Back to the Rivers, Big Rivers, het schip Zwarte Zwaantje van Leefwerf De Biesbosch is podium op het water;
- 23-7 tot en met 27-7, Dordtse Feesten, Energiekade en Wantijpark.
Verder nog zomerconcerten op 16-7, 17-7, 23-7, 24-7, 13-8, 14-8, 20-8, 21-8, 27-8 en 28-9. Kijk, nogmaals, even op de site.
 

De gemeente heeft 1600,- voor de restauratie van molen Kijck over den Dijk over. Dat vertelde mij een vrijwilliger van de molen. Poeh, Poeh, van 1600,- kun je een deuk van in een pakje boter slaan.

Meer is bijna een brug te ver in deze barre financiële tijden. In dezelfde periode beslist de gemeenteraad over vele honderden miljoenen en zijn bruggen ettelijke miljoenen duurder dan begroot. Ik denk dat ik de 1600,- terug zou storten. Wat een bloody shame!

 
Jaren geleden was ik in CoMo galerie, in Dordrecht. Het was een avond met kunstenaars waarin het werk van Ton Kraayeveld centraal stond. Ik dacht mij te herinneren dat ik daar een schilderij van Cor de Nobel gezien had. Echt Dordts, van de eigenaar van de legendarische galerie .31, tevens kunstschilder Dat wilde ik aan mijn muur hebben. Ik was de galerij vergeten. Ton verwees me ernaar. De galeriehouder wist nog precies welke schilderijen hij mij had laten zien. Dat was niet van Cor de Nobel maar van Wim de Haan. Mijn keuze bleef Dordts en galerie .31. Op internet vond ik een schilderij van Cor de Nobel te koop. Na wat loven en bieden hangt het aan de muur.
Galerie .31 was in de Schuitemakersstraat. Als je voor het pand staat is het ongelooflijk dat in zo'n miniatuur, in onze stad, zoveel geschiedenis geschreven is.
 
Dan nogmaals de never ending story: Leefwerf De Biesbosch fase 2. Het wordt spannend aankomende week. De wethouder geeft in een raadsinformatiebrief (RIB) aan wat hij voor ogen heeft. Dat is anders dan het unaniem aangenomen amendement van de raad. Zo staat het er niet maar daar komt het wel op neer. De Leefwerf heeft een ontwerp gemaakt waaruit blijkt dat het allemaal wél kan. Iedereen op het stadskantoor heeft daar weet van. As woensdag, 7 juli, komt het onderwerp in de raadscommissie Fysiek aan de orde. Na het onaangekondigde optreden van de directeur OCW (de projectontwikkelaar van Stadswerven) in de raadscommissie Grote Projecten is hier wel wat recht te zetten. We zullen zien wat de waarde is van het unaniem aangenomen amendement. Ik zit vooraan op de publieke tribune om het live mee te maken. 
 
Via Facebook kreeg ik een uitnodiging om De Stemmentuin, kampvuursessie Bij DOOR bij te wonen. Dat was gisterenavond. Helaas, ik had een excuus om niet te gaan. Het Zomerconcert in de Trinitatis had voorrang. Maar een volgende keer ga ik zeker!
 
Top Naeff op zondag. Zowel Bart van Aanhold als Hans Berrevoets maanden mij dit in mijn zaterdagmail op te nemen. Bij deze. 
Morgen, zondag 4 juli geven twee inleiders hun visie op het leven van Top Naeff: Saskia Lensink en Gé Vaartjes. Elke lezing duurt een half uur en ertussen is pauze. In deze pauze kunnen bezoekers de stijlkamer bekijken waarin Top Naeff haar oeuvre schreef. De bijeenkomst is in haar voormalige woonhuis, Johan de Wittstraat 33. Tegenwoordig is dit het kantoorpand van Pieter van Loon. De bijeenkomst is in de tuin, ingang aan het Beverwijkcksplein. Er zijn twee sessies, 13.00 en 15.15. Reserveren is verplicht: caspermarkesteijn@gmail.com.
 
De Vrije Academie organiseert met het Humanistisch Verbond colleges Humanisme, van Erasmus tot Rousseau. Ook in Dordrecht!, in de Remonstrantse kerk. De collegereeks start hier woensdag 22 september. De laatste is 24 november, elke keer van 14.00-16.00. De colleges Neuropsychologie, introductie tussen de hersenen en gedrag ziet er ook interessant uit. Dat is alleen in Amsterdam, Rotterdam en Zwolle. Die in Rotterdam start 4 november.
 
Het heeft al op elke snipper papier die over Dordt gaat gestaan: Het Dordrechts Museum heeft een Turner verworven. Om deze aanwinst te bekijken moet je een ticket reserveren, met tijdslot. Dat heeft alles te maken met Corona en niks met Turner.
 
Movies gaat deze zomer voor feel good films. Afgelopen woensdag was de voorkijk avond van 'The Heights'. Een musical film over de wijk Washington Heights in New York. Geert legde in zijn introductie een link naar 'West Side Story'. Nog in het Cinode tijdperk zag ik 'Rize' van David Lachapelle. Een prachtige film over het leven in Central South in Los Angeles. Deze tweede film maakte grote indruk door de realistische wijze waarop het ondraaglijke bestaan in deze wijk geportretteerd werd en de geweldige muziek waarmee met name jongeren een ontsnapping creëerden uit de misère.  
 
2013 maakte ik kennis met Geanina Capita, een kunstenares uit Marseille. Marseille was culturele hoofdstad van Europa. Veel van het moois, waaronder museum MuCEM en een gebouw van Zaha Hadid, waren nog niet klaar. Cité Radieuse van Le Corbusier was vanwege het verhaal interessant maar ook niet meer dan dat. Geanina was curator van een van de 'alternatieve' locaties. Mooie tentoonstelling omtrent kunst en skaters. Ik kreeg een mail van haar of ik zin had naar Marseille te komen voor een tentoonstelling waar zij in exposeert, van 15 juni tot 15 oktober. Vereerend verzoek maar ik denk dat het niks wordt.

Jan Janssen
De la Reystraat 10
3312 EE Dordrecht

Lees meer over:

the movies Top Naeff
Deel dit bericht met je vrienden!