zondag 24 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Jan prijst Kees aan

Jan Janssen prijst Dordrecht aan of neemt de maat in zijn wekelijkse nieuwsbrief per mail

22 mei 2021 (door de redactie)

DORDRECHT - De nieuwsbrief van oud gemeenteambtenaar van Dordrecht, JAN JANSSEN, valt meestal op zaterdag bij circa vierhonderd mensen in de mailbox.

Jan, ook bekend van burgerinitiatieven in de stad zoals Platform duurzaamheid, prijst aan of neemt op zijn manier zaken de maat.

Zo doet hij een oproep om het boek van KEES VOORBIJ te gaan kopen. Onder de titel DE KUNSTDOOD geefft de roman met veel schuilnamen het Dordtse culturele leven zien.

 

 

De brief van Jan van deze week. Meer info::  https://jtmjanssen.wordpress.com

Beste mensen,
Ik moet uit mijn tenen halen maar er ontstaat toch iets van een agenda:
- 26-5, 20.00, Bezielde Bomen, digitaal, Stichting De Stad;
- 28 mei ga ik met Dicky naar Vught, https://vanloongalleries.com;
- 1-6, 20.00-22.00, Stichting Voorlezen, Waar spoken word en voorlezen samen komen, digitaal;
- 8 juni start muziektheater Hollands Diep de Roadshow 800, waarin optredens uitgevoerd worden op verrassende plekken in de stad, 12 juni is Stadslandbouwkas De Oude Beer aan de beurt;
- 11-6, Muziekgebouw aan 't IJ, 17.00, Holland Festival, Opera 'Voice from a fading forest', zie beneden;
- 13-6, 10.00, Machine 3 van het Energiehuis, Camerata RCO;
- 18-6, The Movies, release 'Dordrecht Door de jaren heen';
- 19-6, 19.50, livestream, Stichting De Stad, Nooit meer terug festival 2021;
- 20-6, 14.00, Stopera, Holland Festival, de opera 'Die ersten Menschen', hier had ik het vorige week al over;
- 25 tot en met 27 juni, Bachfestival Dordrecht 2021; ik ben al lang geleden verzekerd van het bijwonen van het openingsconcert. Op de site van De Doelen las ik dat de ster uit het openingsconcert Claron McFadden pas 60 is geworden. De Doelen honoreerde dat met een speciale avond Claron's Birthday Bash, dat is 26 mei as op De Doelen online.;
- 1 juli, start van ARTZUID, zie beneden;
- 16-7 tot en met 18-7 Back to the Rivers, Big Rivers, het schip Zwarte Zwaantje van Leefwerf De Biesbosch is podium op het water;
- 23-7 tot en met 27-7, Dordtse Feesten, Energiekade en Wantijpark.
 
Het zwembad is weer open. fitness kan weer. De site van het Dordrechts Museum laat nog even online activiteiten zien. Musea mogen nog niet maar de rosse buurt kan open. Op de site van Kunstmin staat weer een heus programma. The Movies laat weten dat zij tot tenminste 26-5 gesloten zijn maar de lijst verwachte films zet mij in de startblokken. Om de smaak te pakken te krijgen is een plaats op het terras van Daantje bij The Movies een mooi begin. 18 juni is de release van de film 'Dordrecht door de jaren heen'.
 
Vergeet niet even naar De Bengel te gaan. Als je er dan toch bent, koop het boek van Kees Voorbij, 'De Kunstdood'.
De thema avond van de gemeenteraad over de ENECO gelden afgelopen woensdag was toch te hoog gegrepen voor mij. Ik kon het niet digitaal volgen. Andere inwoners ook niet neem ik aan. Zo blijft de toelichting toch een politiek onderonsje. Net als de verdeling van de vele miljoenen.
 
Ik ga een bevriend kunstenaar 'UMZUG, paintings and drawings Ton Kraayeveld' kado doen. Bij uitgever Jap Sam was het lang en breed uitverkocht. Gelukkig was het bij boekhandel Moos nog te koop.Het is een mooie aanvulling op de live aanwezigheid van werk van Ton.
 
Het Bachfestival Dordrecht 2021 is van 25 tot en met 27 juni.
Het Bachfestival Dordrecht laat je kennis maken met de muziek van Johann Sebastian Bach én compleet nieuwe composities. Met crossovers tussen musici en beeldend kunstenaars. Met populaire cultuur en 18de eeuwse meesters. Wil je een echt onvergetelijke ervaring tijdens een festival? Stap dan uit je comfortzone en beleef met ons de bruisende kracht van contrast.

Frits Baarda attendeerde mij op de volgende twee events vanuit Stichting De Stad:

Bezielde bomen,  Woensdag  26 mei 2021, 20.00, digitaal, gratis, www.stichtingdestad.com
Bomen zijn overal, in bossen, langs lanen en ook in de stad. Maar wat betekenen bomen eigenlijk, wat doen ze met ons? En hoe gaan we met ze om? Hebben bomen een ziel, kunnen ze ons bezielen?
Stichting DE STAD gaat tijdens een online inspiratie-avond in het Dordrechts Museum naar antwoorden op zoek. Deze avond is gekoppeld aan de tentoonstelling 'Diepgeworteld. Bomen in de Nederlandse schilderkunst'.
De volgende inspirerende sprekers zijn uitgenodigd:
- Maja Kooistra, ‘bomenvrouw’ die de oeroude relatie tussen mensen en bomen onderzoekt, zoals vastgelegd in haar laatste boek ‘De hemel, de aarde en de bomen’.
- Lucienne van der Lans, bevlogen Dordts vioolbouwer laat het hout klinken.
- Michiel Houtzagers, directeur-bestuurder Stichting Het Zuid-Hollands landschap, zet zich in voor bescherming van natuur, landschap en erfgoed in de provincie.
Hendrik Jan Groeneweg, voorzitter van stichting DE STAD, opent de bijeenkomst. Quirine van der Meer Mohr, conservator Dordrechts Museum, wordt over de tentoonstelling Diepgeworteld geïnterviewd door presentator Anneke van Veen, lid van DE STAD. Zij voert korte gesprekken met de inleiders en Dordtenaren die betrokken zijn bij boombeheer.
 

NOOIT TERUG 2021, hét woordfestival in de historische binnenstad van Dordrecht wordt verschoven naar volgend jaar.
Na het start-up-festival in 2019 keert het woordfestival Nooit Terug in Dordrecht toch weer terug. Niet dit jaar maar volgend jaar. Dichters en singer-songwriters brengen op het festival een ode aan het woord, de stad en Dordtse dichter Jan Eijkelboom (1926 – 2008). Van hem is de bekende dichtregel Wat blijft komt nooit terug. De eerste Dordtse stadsdichter was zeer betrokken bij het werk van stichting DE STAD, die het evenement ook volgend jaar weer organiseert. Stichting De Stad slaat het festival dit jaar, 2021, over. Alle Corona voorschriften maken de organisatie te ingewikkeld en onzeker. Vandaar.

 

Stichting DE STAD zet zich in voor de verbetering van de kwaliteit van de architectuur en de openbare ruimte in Dordrecht

 
AD/Dordtenaar ontpopt zich steeds meer als uithangbord van de gemeente. Op 23 april pakte het groots uit onder de kop 'Dit is Dordrecht in 2030. Zaterdag 15 mei werd nog groter uitgepakt onder de titel 'De agenda voor Dordrecht, hoe wordt de stad een betere versie van zichzelf in 170 pagina's'.
 
Tussendoor trapte Jaap Bouman nog even op de rem. Hij sluit af met één woord: 'uitgesloten'. Ook mijn stukje van vorige week vond het een fantastische fata morgana. Daar worden dan zoveel miljoenen euro's voor gereserveerd.
 
Het Platform Duurzaam Dordrecht heeft al in een vroeg stadium grote vraagtekens gezet bij de voorstellen die het college aan de gemeenteraad voorlegt. Meer steun voor duurzaamheid in de bestaande stad is nodig en wil de gemeente duurder nieuwbouwen en nieuwe rijke inwoners aantrekken, subsidieer die dan niet of minder. Willy Verbakel en Siem Stehouwer van het Platform vatten hun bezwaren nog eens samen. Misschien heeft de pers ook daarvoor ruimte voor. Ik durf er mijn hand niet onder te verwedden. Het is in elk geval te lezen op de site van het Platform.
 
Een opera in het kader van het Holland festival:
Voice from a fading forest , Nursalim Yadi Anugerah, Miranda Lakerveld, opera over de ontbossing op Kalimantan
Het oorspronkelijke bos op Kalimantan in Indonesië verdwijnt razendsnel. En dat heeft alles te maken met consumptiepatronen in Europa. De Indonesische componist Nursalim Yadi Anugerah en de Nederlandse librettist en regisseur Miranda Lakerveld maken een nieuwe opera met die verregaande ontbossing als onderwerp. Ze baseren zich hierbij op twee klassieke werken, een uit de oosterse en een uit de westerse cultuur: het Kayan-epos Takna’ Lawe’ en Richard Wagners Der Ring des Nibelungen. Beide verhalen gaan over het belang en de verering van de natuur en natuurlijke bronnen. Door de twee verhaallijnen te verweven, verbinden ze de rijke culturele traditie van de Kayan van Kalimantan met de westerse mythologie in de interpretatie van Wagner. Het resultaat is een aangrijpende muzikale, theatrale samensmelting van twee culturen die op vele manieren met elkaar zijn verknoopt.
Ik ga op 11-6, 17.00, Muziekgebouw aan 't IJ.
 
Meer info over de podcast uitvoering van de opera Walküre van Wagner (in een soort game versie) staat op: https://www.hollandfestival.nl/nl/programma/2021/soft-valkyrie/
 
Op 18, 19 en 20 juni voert het Holland Festival in de gashouder op het Westergasterrein ook nog uit:

TIME van Ryuichi Sakamoto, Shiro Takatani, een woordeloze opera, bevrijd van tijd


Een dromer waakt bij het graf van een overleden vrouw en verliest zijn besef van tijd. Pas als zij in een witte lelie verandert, weet hij dat er honderd jaar voorbij is. Geïnspireerd op het eerste, surrealistische verhaal uit Soseki Natsumes verhalenbundel Yume jūya (‘Tien nachten dromen’) uit 1908, maakt componist en associate artist van het Holland Festival Ryuichi Sakamoto samen met regisseur en beeldend kunstenaar Shiro Takatani een woordeloze opera. Met een Mugen No als inspiratiebron – traditioneel Japans danstheater met magische elementen – stelt Sakamoto zich vragen over het verschijnsel tijd en de verhouding tussen mens en natuur. In een schijnbaar eindeloos, droomachtig decor verbeelden danser Min Tanaka en sho-speler Mayumi Miyata de mens en de natuur. Sakamoto: ‘We leven en we sterven, en daarna wordt ons lichaam onderdeel van een volgend leven. Dat is ´samsara´, de levenscyclus van wezens op deze planeet. In dromen verloopt die tijd niet lineair, maar valt alles samen.’

Het is niet te geloven maar van deze drie avonden kan ik geen enkele. Ik kijk of ik ook hier de podcast van kan volgen.
 
Ik ben niet zo'n fan van de korte columns van Bouman&Dijkman in het FD maar deze wil ik jullie niet onthouden:
Radicaal idee.
‘Er wordt wel gesproken over een club die er zou moeten zijn tussen de burger en overheid. Die is er. Ik ben op zoek naar een club die mijn rapporten leest.’
Zo sprak de nationale ombudsman de Kamer toe bij het aanbieden van zijn jaarverslag. Hij reageerde op een radicaal idee van Rutte om het vertrouwen van de burger te herstellen. De premier had overigens nog zo’n idee: elke organisatie moet een plan maken hoe ‘de menselijke maat’ weer voorop komt te staan.
Ik kreeg direct een visioen van een groepje welwillende gemeenteambtenaren dat vergadert in de stuurgroep ‘De Menselijke Maat Terug’ onder leiding van een ingehuurde transitiemanager die het vak leerde bij de ‘Klant Centraal’-taskforce van een bank.
Vergeef me mijn cynisme, maar hoe vaker kreten als ‘vertrouwen’ en ‘menselijke maat’ klinken, hoe minder ze betekenen. Een plan voor de menselijke maat lijkt me precies het omgekeerde van wat je wilt bereiken: dat ambtenaren handelen vanuit gezond verstand en niet alleen vanuit de regeltjes.
Dat klinkt misschien te simpel, maar het instellen van clubs die er al zijn en het opstellen van wollige plannen gaan de radicale verandering niet brengen.
Heeft de gemeente Dordrecht ook zo'n club tussen burger en overheid? Volgens mij wel, de afdeling 'mist' ofwel hoe verkoop ik de gemeente aan de inwoners. AD/Dordtenaar is een goede tweede.
 
De opbouw van ArtZuid in Amsterdam is gestart. De beeldenroute in Amsterdam Zuid opent op 1 juli en blijft staan tot 17 oktober. De hele titel van het event is 'Amsterdam Sculptuur Biënnale ARTZUID'. Meer info op hun site.
 

Jan Janssen

Lees meer over:

Jan Janssen De maat
Deel dit bericht met je vrienden!