dinsdag 19 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Jan Janssen nieuwsbrief belicht Dordtse activiteiten met een kritische noot

25 september 2021 (door de redactie)

DORDRECHT - De Jan Janssen nieuwsbrief probeert vooral Dordrecht voor het voetlicht te brengen. Zijn actuele mail van vandaag:

De agenda:
 • 25-9, De Eikenhof, De Oude Beer is aanwezig op de burendag aldaar;
 • 25-9, Buurt BBQ
 • 28-9, Elbphilharmonie Hamburg, pianoconcerten 2, 3 en 4 van Beethoven;
 • 1-10, Jazz in The Nancy Tllits Galerie in Hamburg;
 • 3-10, Stopera, 14.00 de opera 'Upload' van Michel van der Aa;
 • 5-10, Dordrechts Museum, avondopenstelling leden VDM voor tentoonstelling 'In het licht van Cuyp';
 • 5-10, 20.00, Dante in The Movies, Pieter Bakker verhaalt over 'De geboorte van het muziektheater van de Medici';
 • 6-10, 20.30, Cinefiliaal in The Movies;
 • 7-10, 20.00, Wilhelminakerk, Ad van Liempt houdt een lezing over Nederland ná WO II, speciaal de chaos in 1945;
 • 9-10, 16.30, Antoniuskerk, Sacred Songs;
 • 9-10, Dordtse Cultuurnacht, in verschillende Dordtse cultuurtempels;
 • 11-10, 20.00, Arminius Rotterdam, een gesprek over de nieuwe roman van Ernest van der Kwast, 'Pietà';
 • 12-10, 20.15,Energiehuis, Rotterdams Philharmonisch Orkest meets Maastheater;
 • 13-10, 20.30, Cinefiliaal in The Movies;
 • 15-10, 17.00, Stadslandbouwkas De Oude Beer, opening tentoonstelling Wortelschieten.
Het schaalmodel van Choëphore, het beeld van Gerhard Lentink dat op de kop van Stadswerven was bedacht, wordt tentoongesteld in de Grote Kerk. Het echte beeld mocht niet op de kop van Stadswerven komen omdat het beeld mogelijke radarverstoringen zou vceroorzaken. Volgens een TNO rapport. Kwam dat even goed uit. Een vergelijkbaar TNO onderzoek is niet uitgevoerd voor de openstaande Prins Clausbrug. Na enorme overschrijding van de financiën lukte het óók niet om de brug op tijd voor de opening door de koning klaar te hebben. Of iemand van het koninklijk huis ook een maandje later kan.......Andere dan radiografische problemen dus.....Bronnen binnen de gemeente hebben het over 25 oktober. Beatrix schijnt op 26 oktober nog een gaatje in haar agenda te hebben. Maar AD/Dordtenaar kon nog niet vertellen of dit doorgang zal vinden.
 
De openingstijden van de tentoonstelling van het schaalmodel zijn 25-9 tm 17-10, dinsdag tm zaterdag van 10.00-17.00, zondag van 12.00-16.00. Op deze tentoonstelling maakt Gerhard bekend waar het beeld wél komt te staan in de stad. Volgens de krant van 21-9 jl zou dat wel eens in het Wantij, bij Kinepolis en Villa Augustus kunnen zijn .
 
Met dank aan Geesken breng ik een event op 2-10 as in de Grote Kerk onder jullie aandacht. Voor kinderen is er van 11.00-17.00 een speciaal deel onder het motto  Middeleeuwen, zie attachment.  Het grotere publiek is ook de hele dag welkom. Dat programma gaat door tot ver in de avond.
Om ca. 21.30 uur die dag zal door de Italiaanse klokkengieter Allanconi een klok worden gegoten bestemd voor de vieringtoren. Kijk voor meer info op de site van 800 jaar Dordrecht.
 
Kunstclub078 is elke eerste zondagmiddag van het kwartaal in Art&Dining van het Dordrechts Museum. Elke keer staat een werk uit de collectie van het Dordrechts Museum centraal. Er is altijd tijd voor een goed gesprek met who ever er is. 3 oktober is het onderwerp het kunstproject RivierBootStad. Het begint om 16.00. Je mag er zo in. Wel even aanmelden, voor 30 september graag bij richard@verenigingdordrechtsmuseum.nl. Een vaccinatiebewijs, negatieve test of herstelbewijs is ook verplicht. Nog even lekker losgaan over dit project dat al zoveel discussie veroorzaakt heeft.
 
Wat heeft de stad toch met kunstwerken in de openbare ruimte? Het standbeeld van Dirk IV is regelmatig met verf beklad en zijn figuur is omstreden, het standbeeld van Willem van Oranje is nog vers en hoef ik verder toe te lichten, het monument voor Albert Cuyp op de Vriesestraat deed menig wenkbrauw fronsen, bij de giraf op de houttuinen moest wethouder Gerard Schouw zich in alle bochten wringen om het geplaatst te krijgen en oud wethouder Nico Lamers maakte zicht onsterfelijk met het kunstwerk van Evert Strobos langs de N3. Jullie weten wel die roestige sokkels. Volgens Nico wordt dat pas echt een kunstwerk als je er in je cabrio met een snelheid van minstens 130 km per uur langs zoeft en dan je blik strak op de reeks sokkels houdt. Tja, kunst, iedereen vindt er wel wat van. Dat maakt de bijeenkomst van 3 oktober van Kunstclub078 een must.
 
De koning is dood, leve de koning? Niet in Dordt, met het vertrek wethouder Sleeking. De gang van zaken binnen Beter voor Dordt overstijgt elke `griekse' tragedie. De gemeenteraad had een 'duidingsdebat' nodig om tot de conclusie te komen dat het komende half jaar, tot de verkiezingen in maart 2022, wel zonder een vijfde wethouder kan. Wordt dat dan een kort stadhouderloos tijdperk? Neen, het gaat allemaal gewoon door, met vier wethouders en een minderheidscollege. Is dit een mooi voorbeeld voor de landelijke politiek om uit de impasse te komen? De hoofdrolspeler eruit en weer een probleem opgelost!
 
Storytiles zijn vierkante tegeltjes van 10 bij 10 cm. Ik heb er her en der in huis aan de muur geplakt, uit Japan, Marokko, Gent, Onlangs kreeg ik er eentje over Dordrecht, met markante en herkenbare gebouwen en locaties. Die kan nog wel ergens bij. Laila, bedankt!
 
Pictura heeft op 26-9 de finissage 'Structures on Mars. De rondleiding begint die dag om 15.00. De kunstenaars zijn er en kunnen bevraagd worden over hun kunstwerken. Op 2 oktober opent de tentoonstelling 'Timescapes'. Werk van Julien Thomas en de Dordtse Marije Vogelzang. Uiterlijk en innerlijk licht is respectievelijk de inspiratie van hun werk.  Hier ligt de verbinding met de tentoonstelling 'In het licht van Cuyp' die van 3-10-2021 tm 6-3-2022 te zien is in het Dordrechts Museum. Er is geen officiële opening vanwege corona maar Pictura is op 2-10 open van 13.00-17.00. Voor een bezoek aan 'In het licht van Cuyp' moet je online reserveren. Ik neem aan dat alle ereburgers, hun gelederen versterkt met Piet, bij de officiële opening zijn. 
 
Van Gerda Bosdriesz kreeg ik een foto over het begin van 40 jaar samenwerking in Groen Links in Dordrecht. Op de foto zijn de drie raadsleden van het eerste uur te zien: Bep van Houwelingen en de piepjonge Willy Verbakel en Jan Lagendijk. 25 september, 14.00 is er feestelijke viering in de Wilhelminakerk. Uiteraard zijn Willy en Jan daarbij. Net als mary Ruisch, Gerda zelf en Kitty Kruger. Ik ben niet van Groenlinks maar vond dat ik deze mijlpaal toch vermelden moest.
 
Het leden van het PBO RTV-D is een afspiegeling van de Dordtse biotoop. Dat maakt de bijeenkomsten interessant. Je hoort eens wat er zoal op andere dan je eigen dingen gebeurt. De sector sport was afwezig deze avond. Nieuw waren representanten van de sectoren cultuur, jongeren en onderwijs. Uit de nieuwtjes haal ik de Prins Clausbrug, de replica van Choëphore, de discussiebijeenkomst van Kunstclub078 (zie boven). De Biesboschhal kwam ter sprake. Hier was het gebrek aan voortgang, het voortdurende uitstel over duidelijkheid, het enige dat te melden was. Op de maandagavond voorafgaand aan het duidingsdebat in de raad en het afscheid van inmiddels oud wethouder Sleeking werd ook druk gespeculeerd over politiek Dordrecht. Dat leidde tot even grote mist als onze gemeentelijke afdeling Mist gebruikelijk optrekt.  
 

Lees meer over:

nieuwsbrief jan
Deel dit bericht met je vrienden!