woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

In halve eeuw van een voorlichter naar vijftig communicatie specialisten bij regionale overheid

12 december 2020 (door de redactie)

DORDRECHT - De voorlichters/communicatiemedewerkers zijn bij de gemeente Dordrecht en nu in de regio  in een halve eeuw in aantal fors gegroeid.

Dichter/ereburger van Dordrecht, Jan Eijkelboom, wordt gezien als eerste voorlichter in gemeente dienst op het eiland van Dordrecht. Hij werkte vanuit het destijds net nieuwe Stadskantoor aan de Spuiboulevard.

Nu telt de afdeling communicatie maar liefst vijftig namen. Jan Jansen wijst hierop in zijn wekelijkse brief, die bij circa vierhonderd afnemers komt. Jansen is nu een kritische waarnemer in Dordrecht en was vroeger nog adviseur van het gemeentebestuur en ook loco-secretaris van b&w.

Toen Eijkelboom (ook bekend als Jan Eik)  terug keerde naar de dagblad journalistiek zaten er daarna  enige tijd twee voorlichters op de begane grond van het Stadskantoor: Hans Verkruijssen en Hans Schipper.

In Zwijndrecht was Andries Ratsma een voorlichter uit de eerste tijd en hij verstond de kunst om de lokale gebruiken aan journalisten bij te brengen.  In die tijd had Papendrecht GertJan van Wijk een naam, met daarna een overstap naar het Vrije Volk (HVV) en later chef bij het Deventer Dagblad.

Het aantal journalisten dat in Dordrecht en de regio de overheid volgt, zit in een neergaande lijn. Toen waren er pakweg tien journalisten op een voorlichter. Nu kunnen vier tot vijf communicatiemensen worden ingezet op een journalist. Vroeger waren veel journalisten nog in vaste dienst. Momenteel stijgt nog steeds het aantal freelancers.

Jan Jansen schrijft meer over wat van een communicatie-medewerker nu wordt verwacht:

Hij geeft aan:
Een wereld-functie biedt de gemeente Dordrecht. Ik zag de vacaturetekst voor een senior adviseur (bestuurs)communicatie bij de gemeente. Voor de functie ga ik niet, dat is al lang passé. Maar ik was wel nieuwsgierig wat er van deze persoon zoal verwacht wordt. Hoe moet je deze gezwollen taal interpreteren? Ik neem aan dat het taalgebruik uit de vacaturetekst maatgevend is voor communicatie bij de gemeente Dordrecht. Awsome.........

'Je moet overtuigd zijn van de kracht van communicatie'......'denken in termen van mogelijkheden en kansen'......'iemand die buiten de lijntjes durft te kleuren en vervolgens communicatie-keuzen met verve verkoopt'.....'die pakt de college portefeuilles Economie/Financiën/Dienstverlening en evenementen en denkt mee over de groeiagenda Drechtsteden' (wethouder Burggraaf derhalve). De nieuwe ambtenaar 'zet onderwerpen binnen zijn portefeuille op de kaart en geeft de wethouder op de juiste momenten op de juiste onderwerpen het podium'. 'Op een creatieve manier waar dat kan en mag.'
Hier kan niets meer misgaan, denk je dan. Helaas wordt de stad niet gemaakt door communicatie maar door goed beleid en nog belangrijker een goede uitvoering daarvan. In de tekst kom ik ergens de woorden integriteit, realiteitszin, waarheid tegen. Van de schrijvende pers in Dordrecht komt al lang geen kritische noot meer. RTV-Dordt wordt financieel zo kort gehouden dat zij de facto vleugellam zijn. Voor 'Rechtstreeks uit de raad' kon geen 20 á 30.000,- gevonden worden. Voor de vervulling van deze vacature is de gemeente wel bereid zo'n 70.000,- per jaar neer te tellen. 
 
De tekst vermeldt eveneens dat in de regio Drechtsteden ruim 50 collega's op de afdeling communicatie actief zijn. Het merendeel zal wel voor de gemeente Dordrecht werken.  Een Nederlands spreekwoord zegt: 'goede wijn behoeft geen krans'.............of zoals ooit een directeur van McDonald's Nederland zei: 'Wij verkopen geen hamburgers maar de beleving van hamburgers'......Het gaat dus niet om wat er is maar om wat men denkt dat er is. Communicatie helpt een handje bij je denken......Zelf kritisch volgen en denken is niet gewenst, sterker nog zelfs overbodig. Meningen zijn belangrijker dan feiten en wetenschap. Brrrrrrrrrrrrr!
Tot zover de mail van Jan Jansen.
Deel dit bericht met je vrienden!