dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

De enige IM van een Dordtse schaakclub, Mark Timmermans

IM Mark Timmermans na twee partijen uitgeschakeld in het NK schaken in Hoogeveen

17 oktober 2021 (door de redactie)

DORDRECHT -  Dat na 56 jaar weer een lid van schaakclub Dordrecht mee deed, levert ook een nabespreking op op de website van de schaakvereniging. ''Het was een fantastische ervaring dat Mark Timmermans mee deed,'' zo wordt teruggeblikt om zijn twee partijen. De internationaal meester krijgt volgend jaar een tweede kans.

Nieuws van schaakclub Dordrecht:

Nadat Mark zich vorige maand had geplaatst voor de eerste knock-out ronde van het Nederlands Kampioenschap nieuwe stijl, mocht hij vorige week vrijdag melden in Hoogeveen. De start van het toernooi werd wat ontsiert door een hoop gedoe over het al dan niet moeten tonen van een QR-code.

Uiteindelijk was er een kort geding nodig om tot een definitieve uitspraak te komen. De eisers, die niet wensten mee te werken aan het tonen van de QR-code, werden in het ongelijk gesteld en dat had tot gevolg dat er bij de mannen vier spelers afzagen van deelname en werden vervangen. Voor Mark maakte het niet uit. Hij was al eerder gekoppeld aan GM Hugo Ten Hertog en dat bleef zo.

Om 14:00 uur gingen de klokken aan en het ging meteen hard. Met zwart koos Mark voor het Spaans en dan met de variant Pg-e7. Al in het vroege middenspel leek het een tweesnijdend wapen te zijn. Met veel inventiviteit en ook veel tijdgebruik worstelde Mark zich onder de druk uit die Hugo had opgebouwd en met een tweetal goed getimede pionoffers kwam de remisehaven in zicht. Pas toen koos Mark voor een voortzetting waarmee hij de remise uit handen gaf. Hugo speelde het gedecideerd uit. 1-0. In dit knock-out systeem moeten er twee partijen gespeeld worden en als het dan gelijk staat volgt nog een barrage van 2 rapid partijen eventueel gevolgd door een Armageddon partij (5min - 4min waarbij de 5 min-speler moet winnen om door te gaan).

Dat betekent dus dat Mark op zaterdag moest winnen om nog tot de tie-break te geraken.

Wat er precies mis ging is niet duidelijk. Hugo koos een opening waarop Mark zich goed had voorbereid, maar speelde een onverwachte zetvolgorde. Mark stak flink wat tijd in het bekijken of dat nog wat gevolgen had voor zijn strijdplan en vervolgde zijn opzet. Daarin verwisselde hij echter de zetvolgorde met desastreuze gevolgen. De stelling was meteen verloren. Nog een aantal zetten probeerde Mark water uit een steen te persen, maar dat mocht niet baten. 2-0 voor Hugo en het toernooi zit er op voor Mark. Natuurlijk jammer dat het zo afliep, maar het was wel een fantastische ervaring.

De toernooiopzet is heel erg leuk en het geeft veel meer spelers een kans eens mee te doen op het allerhoogste niveau in Nederland. Het zou mij niet verbazen als we dit format in de komende jaren vaker gaan zien. En wie weet, misschien komt er volgend jaar nog zo'n kans.

Deel dit bericht met je vrienden!