zaterdag 16 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Ode aan WILLIE

Willie Batenburg is direct nieuws op NPO5, RTV Rijnmond en RTV Dordrecht na lancering van zijn musical

10 juli 2021 (door Hans Berrevoets)

UP DATE:

RTV Rijnmond, RTV Dordrecht en ook Hijlco Span in Volgspot op NPO5 besteden direct aandacht aan WILLIE BATENBURG en zijn komende musical na het bericht op Dordrecht.net.

. ,,Iedereen hield van Willie", zo zei Esther Donkervoort vanuit Dordrecht als speelster in de komende musical bij Hijlco Span.

NPO5 draaide ook direct een aantal nummers van Willie in de uitzending. Dat paste geheel in het karakter van de zender.

Esther legde uit dat Willie woonde in een volkswijk in Dordrecht (Krispijn). Veel mensen ontfermden zich over hem. Hij genoot van muziek. Feyenoord omarmde Willie ook vooral dankzij RTV Rijnmond en journalist Hans van Vliet. Batenburg was erbij: op de middenstip, op het bordes bij een Feyenoord huldiging. Hij was een super-supporter,

De musical zal een eerbetoon zijn het werk en leven van Willie met veel muziek, filmpjes en meer.

DOOR geeft 30 september, 1 oktober en 2 oktober ruimte voor de herinneringen aan Willie.

 

 

 

DORDRECHT - De volksartiest WILLIE  BATENBURG (1927-2000) - herkenbaar met banjo en Tilorer pak - uit Dordrecht komt terug in de herinneringen. Op de face book pagina van Dordrecht.net worden ook alvast dierbare herinneringen gedeeld.

Zeven mensen  komen eind september met de voorstelling  Sjentelmentel Sjurnie! Willie Batenburg - The musical!      De voorstellingen komen in kunstcollectief DOOR aan de Spuiboulevard.

Willie werd vooral bekend door zijn in 1993 uitgekomen hit: Oene maine matsj Tirol.

Hij was echter meer dan dat en had ook andere populaire nummers op zijn repertoire. Herinneringen aan Willie en zijn muziek worden nog steeds op internet gedeeld. Na zijn overleden kwamen er nog - zoals Willie dat bij leven noemde - plaatjes van hem uit. Wie weet, blijkt zijn muziek de tand des tijds te hebben doorstaan..

Vriendelijkheid

Willie was de vriendelijkheid zelf. Hij werd  zeker in kringen van Drechtwerk (toen de DSW van Jongeneel) gewaardeerd.

Veel Dordtenaren koesteren nog warme herinneringen aan hem. Willie was ook benaderbaar en dat was zijn kracht en misschien wel zijn valkuil zeker zich er op voorhand van bewust te zijn.

BEN

Presentator BEN CORINO van studio De Witt bij RTV Dordrecht heeft ook eens het plan geopperd om WILLIE een zichte zichtbare plek te geven in het collectief geheugen van Dordrecht.

Hij maakte dat in een twitter bericht bekend: OPROEP Voor een radiouitzending over de Dordtse Volks-Cultheld Willie Batenburg (1927-2000) ben ik op zoek naar herinneringen die men heeft aan deze .artiest".

Voor Ben zijn er dus de komende tijd veel kansen om voor een Willie Batenburg programma te gaan zorgen richting eind september wanneer in elk geval drie voorstellingen en wellicht meer staan genoteerd. Ongetwijfeld zal hij in zijn komende programma muziek van Willie laten horen. Hij kondigde aan als in zijn programma van drie uur zaterdag vanaf 10 uur Willie Batenburg al te laten horen.

Rijnmond

De liefde voor de muziek reisde al langer met Willie mee, maar vooral door journalist Hans van Vliet van RTV Rijnmond en collega's werd hij in de jaren negentig  van de vorige eeuw een beroemdheid. Willy zorgde ook met zijn muziek bij verschillende gelegenheden bij zijn eigen club FEYENOORD voor sfeer en gezelligheid.  Hans van Vliet regelde ook optredens in New York bij de marathon. Daarnaast ontdekte ook Paul de Leeuw de kracht van Willie.

Op een bepaald moment werd WILLIE ook geleefd, want overal wilde men hem horen en dan vooral ook met hem meezingen. Willie ontwikkelde zich tot wat dan heet een cult held maar die kring werd uiteindelijk om hem heen wel erg groot.  Vijf, zes optredens per avond, zeker in de tijd van carnaval...Van de persoonlijke situatie van Willie werd ook misbruik gemaakt. Dat kostte zijn tol.

Hij werd onwel op een supportersavond van zijn voetbalclub en overleed later in een Rotterdams ziekenhuis op 28 januari 2020. Hij mocht maar 72 jaar worden.

 

 

PERSBERICHT: komende ode aan WILLIE

,,Willie Batenburg; wie kent hem niet? Best veel mensen dus! Een Dordtenaar die overal optrad met zijn banjo en Tiroler pak. Zijn teksten waren voor niemand te verstaan, maar iedereen kon ze meezingen! 25 jaar geleden een bekende Nederlander, maar nu bijna al weer vergeten.Daarom is er nu Sjentelmentel Sjurnie! Willie Batenburg - The musical! Beest on a true storrie! Vijf Dordtenaren en twee muzikanten brengen Willie tot leven. Dit wil je meemaken. Hier wil je bij geweest zijn! Snel kaartjes bestellen! Enne… wie het eerst komp het eers maalt!

Speeldata zijn 's avonds 30 september, 1 oktober, zondagmiddag 3 oktober en een eventueel extra voorstelling op zaterdagmiddag 2 oktober.
Er komt nog genoeg publiciteit over waar kaarten tzt te bestellen zijn.
We hebben inmiddels ook een try-out gespeeld voor ondermeer de vz. van de PV van Drechtwerk.
Via dat kanaal - een persbericht bij hun loonstrook - krijgen Drechtwerkers info over deze oud-collega.
 

(WIKIPEDIA)

Willie Batenburg (Zaltbommel, 27 juli 1927Rotterdam, 28 januari 2000) was een kleine anonieme artiest uit Dordrecht met een banjo totdat hij ontdekt werd door een paar medewerkers van Radio Rijnmond. Zijn muziek werd vanaf dat moment regelmatig gedraaid op deze zender en Willie groeide uit tot een lokale volksheld. Er kon duizend gulden gewonnen worden door de luisteraar die in de uitzending de woorden van Willie precies mee kon zingen.

In 1993 en 1994 scoorde Willie een aantal hits, waarvan de bekendste Oene Maine Matsj Tirol was. Daarnaast scoorde hij een hit met het kerstnummer Willie's kerstfeest. Hij was zo klein als een 'onderdeurtje' en trad op in lederhose. Willie zong in een door hemzelf verzonnen brabbeltaaltje, een fonetische mengelmoes van diverse Europese talen en was plotseling 'de sensatie' op menig feest, waar iedereen 'meewuifde en zong'. Liveopnames zijn onder anderen te vinden op de "Willie's D-Day" cd uit 1994.

Willie was ook een trouw supporter van voetbalclub Feyenoord, 'Huppie, huppie, huppie, Feyenoord is m'n kluppie' was zijn alternatief voor 'Hand in hand kameraden'. Met dit nummer stond hij diverse malen in een afgeladen Kuip te zingen, voorafgaand aan een wedstrijd, of tijdens de open dag. Tijdens een Feyenoord supportersavond begin 2000 werd Willie onwel, naar alle waarschijnlijkheid een hartinfarct, en is later die avond nog opgenomen in het Sint Clara Ziekenhuis. In maart 2009 werd er in Dordrecht een minimusical opgevoerd over het leven van de Dordtse cultheld.

Bekende nummers van Willie Batenburg:

  • Oene Maine Matsj Tirol (1993)
  • Dubbele buitenbanden
  • Bloemkolen uit Rotterdam Zuid
  • On de Mayo (Willie's interpretatie van 'Jambalaya')
  • Rats, kuch en bonen
  • Willie's kerstfeest
  • Dan bij die waterkan (Daar bij de waterkant)
  • Wie niet springt, wie niet springt.
  • Huppie, huppie, huppie, Feyenoord is mijn kluppie

 

Zie ook:

Lees meer over:

feyenoord hans van vliet willie
Deel dit bericht met je vrienden!