donderdag 28 januari 2021

Alles over Dordrecht

Henk Mesman bepleit in Dordt Centraal standbeeld voor dichter C.Buddingh' op het Statenplein in Dordrecht

9 december 2020 (door De redactie)

DORDRECHT - Historisch schrijver HENK MESMAN houdt deze week een pleidooi voor een standbeeld voor dichter C.Buddingh' in zijn vaste rubriek bij Dordt Centraal.

Mesman volgt daarmee Kees Thies, die eerder in AD De Dordtenaar pleitte voor een standbeeld voor Kees.

Mesman verbaast zuich erover dat bijvoorbeeld schilder Ary Scheffer in 1862, vier jaar na zijn overlijden in Frankrijk, al een standbeeld kreeg, terwijl hij alleen de eerste twee jaar van zijn leven in Dordrecht had gewoond.

Mesman schrijft onder andere:

Buddingh was een Dordtenaar in hart en nieren en heeft zijn hele leven in onze mooie Merwe stad gewoond,                           geleefd en gewerkt. Buddingh hield van de stad en zijn bewoners en de Dordtenaren hielden van hem. Die liefde voor de stad bracht hij in zijn werk regelmatig tot uiting. Het gedicht van zijn hand ‘Ode aan Dordrecht’ is hier een goed voorbeeld van. Als geen ander verdient deze door en door schapenkop een standbeeld op een prominente plaats in onze historische binnenstad.  Het Statenplein, nu een onpersoonlijke kale vlakte, zou met een  met een beeld van Buddingh meer sfeer krijgen. Een standbeeld waar Buddingh voordraagt, met in zijn uitgestrekte rechterhand één van zijn gedichtenbundels. Dit standbeeld zou recht doen aan een Dordtse schrijver die leuke, droevige en bespiegelde verhalen en gedichten heeft geschreven.  

Tot zover.

De gehele rubriek over Buddingh' is bij Dordt Centraal te lezen. Henk Mesman laat weten dat de eerste lezers al enrhousiast met een brief bij hem hebben gereageerd om zijn pleidooi te steunen.

Ook schaakclub Dordrecht, waar Buddingh tientallen jaren schaakte, heeft aandacht gevraagd in de eigen nieuwsbrief voor een standbeeld voor hun in 1985 overleden lid Kees Buddingh.

 

 

Lees meer over:

Dordt Centraal Henk Mesman
Deel dit bericht met je vrienden!