donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Help de WBTR-wet komt eraan: informatiebijeenkomst voor bestuursleden

16 augustus 2021

DORDRECHT - Per 1 juli gaat de Wet Bestuur Toezicht Rechtspersonen in. Een wet waarmee bijna alle verenigingen en stichtingen te maken krijgen. Dit roept veel vragen en soms ook onrust op. Daarom organiseert INZET078! op maandag 6 september een informatiebijeenkomst. De bijeenkomst is bedoeld voor bestuursleden van Dordtse vrijwilligersorganisaties die een stichting of vereniging zijn. Notaris Constantijn Papaïoannou van notariskantoor Merwestein licht de wet toe en beantwoordt vragen uit het publiek. Een verzekeringsadviseur van de collectieve vrijwilligersverzekering van Achmea is aanwezig om vragen te beantwoorden over de verzekering tegen bestuurlijke aansprakelijkheid.

De bijeenkomst vindt plaats op maandag 6 september in het Muziekcentrum Benevia, Spirea 7, Dordrecht. Vanaf 19.15 uur inloop, aanvang 19.30 uur. Na afloop is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en na te praten. Voor een drankje wordt gezorgd.  Toegang is gratis. Aanmelden is noodzakelijk en kan via www.inzet078.nl

De WBTR is bedoeld om wanbestuur en onverantwoordelijk financieel beheer binnen besturen te voorkomen. Aanleiding voor de wet waren enkele grote schandalen rondom belangenverstrengeling en wanbestuur. Daarbij verdwenen soms grote sommen geld.
Merel ten Haaf van INZET078! “Het ging destijds fout bij een paar hele grote landelijke organisaties zoals een woningbouwcoöperatie. Het is natuurlijk goed dat de wet nu wordt aangescherpt maar voor kleinere stichtingen en verenigingen zoals de lokale biljartclub of hobbyvereniging is het soms best lastig.”

De meeste onrust ontstaat volgen Ten Haaf over de nieuwe regels rondom de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuursleden. Ten Haaf: “Als je voldoet aan alle nieuwe regels, loop je als bestuurslid geen risico, maar als je per ongeluk een regeltje over het hoofd ziet, kan je soms voor onaangename verassingen komen te staan. Dat willen we natuurlijk voorkomen.”

Lees meer over:

informatie wbtr-wet
Deel dit bericht met je vrienden!