woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

Wethouder sociale zaken Peter Heijkoop

Toeslagenaffaire: ,,Moeder van vijf kinderen uit Dordrecht werd door belastingdienst half jaar gegijzeld en is alles kwijt"

24 december 2020 (door de redactie)

DORDRECHT -  Gemeentes moeten de ellende van de belastingdienst gaan opruimen, die is ontstaan door toeslagen-affaire. De Dordtse wethouder Peter Heijkoop overlegt hierover namens de vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) met de regering en in het bijzonder staatssecretaris Van Huffelen.

De wijze waarop de ouders jarenlang ongekend onrecht is aangedaan, raakt Heijkoop ook persoonlijk. Hij spreekt vandaag in dagblad Trouw over een zwaar gedupeerde ouder, die werd gegijzeld omdat zij een schuld van een ton niet kon terug betalen. De wethouder is daarvan zwaar onder de indruk geraakt.

Trouw schrijft. “Het gaat om een moeder met vijf kinderen. Zij is zelfs een half jaar in gijzeling genomen (opgesloten, red.) omdat ze een toeslagenschuld van meer dan een ton bij de Belastingdienst heeft. Ze is echt alles kwijtgeraakt: kinderen, huis en werk. Je kunt er gewoon niet bij.”

Hoe los je deze megaproblemen op? “Het eerste wat moet gebeuren is dat ze van die schuld afkomt. Pas dan kan ze weer beginnen met denken aan een toekomst. Ik overweeg daarom om de gemeente deze schuld te laten overnemen. Dan gaan we als gemeente zelf de strijd hierover aan met de Belastingdienst.”, aldus de wethouder.

Het vindt de eerste compensatie van 30.000 euro voor de getroffen ouders een eerste stap, maar volstrekt niet voldoende. De gemeentes, zoals Dordrecht,, willen ouders gaan helpen maar krijgen onvoldoende medewerking van de belastingdienst, die schermt met privacy regels. De belastingdienst geeft echter de gegevens wel aan andere instanties door en daarom vindt Heijkoop het verweer van de belastingdienst een vreemd argument. Hij rekent erop dat het rijk de belastingdienst aanpakt en als dat niet voldoende gebeurt gaan gemeentes de strijd aan met de belastingdienst.

Lees meer over:

wethouder dordrecht
Deel dit bericht met je vrienden!