dinsdag 19 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Ereburger Piet H. Sleeking met Goverdien Philips op het afscheid (foto Wim vd Pol)

Ereburger Piet H. Sleeking verlaat na bijna een halve eeuw podium van de gemeentepolitiek Dordrecht

14 oktober 2021 (door de redactie)

DORDRECHT - Het tijdperk van Piet H. Sleeking over bijna een halve eeuw in de Dordtse gemeentepolitiek werd woensdagmiddag met een receptie in het Energiehuis afgesloten.

Piet H. begon in de jaren zeventig van de vorige eeuw als actievoerder voor het behoud van groen en natuur en tegen meer asfalt. Hij eindigde als locoburgemeester en wethouder van zijn geliefde stad Dordrecht.

De gemeenteraad had hem in september al feestelijk uitgezwaaid en tot ereburger van zijn stad Dordrecht benoemd. Piet liet blijken daardoor nog steeds geroerd te zijn.

In het Energiehuis was meer ruimte om honderden mensen afscheid te laten nemen van Piet. Hij werd toegesproken en toegezongen en had zelf het laatste woord als Dordtenaar in hart en nieren.  Piet liet wel weten nog te moeten wennen aan het nieuwe levensritme. Als wethouder werd hij geregeerd door een agenda.

Kolff

Burgemeester Wouter Kolff sprak kort als gastheer namens de  gemeente bij de opening van de bijeenkomst. Hij sprak zijn waardering uit voor de grote inzet van Piet voor de stad en de Dordtenaren. De burgemeester noemde n zijn inleiding ook de levenspartner van Piet, Goverdien Philips. Aan het einde kreeg hij van ereburger Piet Sleeking nog een kleine raceauto voor zijn net geboren zoon Xander. Wouter Kolff mocht er voorlopig als liefhebber van autoraces eerst zelf nog mee spelen, zo hoorde hij met een grote glimlach aan.

Daarna trad de vaste woordvoerder van Piet Sleeking, Mark Benjamin, als ceremoniemeester op. De voormalige journalist van De Dordtenaar zei in het begin aan Piet te hebben moeten wennen, maar volgens Benjamin gold dat ook voor Piet.  Hij keek vooral terug op een goede samenwerking over meer dan elf jaar in het Stadskantoor en roemde de goede en openhartige gesprekken.

Journalist Hans Berrevoets, zoon Wessel Sleeking, projectontwikkelaar Marcel Schippers, voormalig wethouder Rinette Reynvaan, museumdirecteur Peter Schoon en woordvoerder Mark Benjamin als troubadour kwamen daarna voor de microfoon te staan.

Hans Berrevoets vertelde dat Piet H. Sleeking rond 1973 de krant al haalde met een actie voor groen en tegen het asfalt in de vorm van de nieuwe Laan der Verenigde Naties. Hij wist er natuurlijk met foto De Dordtenaar mee te halen en zijn oma knipte het trots uit.  Piet H. is nu net als zijn oud-leraar en voormalig wethouder Piet C. Janse ereburger geworden en samen kandidaat voor het Piet pad.

Piet Sleeking roemde in zijn slotwoord nog de enorme inzet van zijn oud-leraar Piet Janse voor de stad Dordrecht als wethouder van 1974 tot 1994 Hij vond dat een straatnaam waard. Dat werd door het publiek gewaardeerd in de zaal, wan t Piet H. was in het verleden als voorman van Beter voor Dordt (BVD) niet zo te spreken was over de PvdA. Toch sprak hij op verzoek van de familie van Piet Janse namens het gemeentebestuur tijdens de uitvaart van zijn oud-leraar en nu mede ereburger in de Dordtse historie.

Wessel

Zoon Wessel kreeg met veel trots en waardering naar hoe zijn vader op zo'n lange tijd aan de openbare weg had getimmerd. Zijn vader was overal en altijd ook al ging het om een ontmoeting met maar enkele Dordtenaren. Hij ging voor zijn geliefde geboortestad Dordrecht.

Marcel Schippers legde als projectontwikkelaar uit stevig gesprekken met wethouder Piet te hebben gehad over bouwplannen voor de stad, maar juist een goede samenwerking te hebben opgebouwd. Hij wilde wel onthullen eens voordat hij een plan maakte nog eens in het partij programma van Beter voor Dordt gelezen te hebben om de goede woorden in het voorstel op te nemen.

Rinette

Rinette Reynvaan vertelde als collega-wethouder over de plezierige samenwerking in het college van burgemeester en wethouders. Het was dan haast vanzelfsprekend dat zij even in het college terug kwam, toen Piet enige tijd met ziekteverlof was na een hafrtoperatie.

Namens de kunst en cultuur sector sprak Peter Schoon zijn waardering uit voor de betrokkenheid van Piet Sleeking bij heel veel plannen, die Dordrecht mooier hebben gemaakt. Piet toonde zich alijd een echte kunstliefhebber.

Woordvoerder Mark Benjamin vertolkte in een lied zijn contacten over meer dan elf jaar met wethouder en locoburgemeester Piet in het Stadskantoor. Uiteraard werd het meegezongen door de aanwezigen en ook Piet liet het lied en alle lof over zich komen.....Overigens de verslaggever van RTV Dordrecht zou later in zijn reportage spreken over een verborgen talent van Mark, maar kenners weten dat hij vaker muzikale medewerking verleend aan bijzondere gebeurtenissen.

Voor hem was het ook een afscheid van een volle agenda. Hij hoopte in de ochtend niet te hoeven denken: Hoe kom ik mijn dag door. Wat hij wellicht als Dordtenaar wil gaan oppakken? Een idee had Piet wel: Misschien word ik columnist....

 

Foto's hieronder: Wim van de Pol.

 

Een veelkleurig gezelschap Dordtenaren op de receptie
Burgemeester Wouter Kolff spreekt kort welkomswoord
Een beeld van de receptie in het Energiehuis. Veel mensen hadden elkaar soms achttien maanden door de corona niet live gezien
Piet kijkt een herinneringsboek in
Hans Berrevoets hield als eerste spreker een pleidooi voor een Piet pad voor de ereburgers Piet C. Janse en Piet H. Sleeking
Belangstelling uit verschillende windstreken
Wethouder Marco Stam in gesprek met betrokken Dordtenaren
Een receptie beeld
Twee leden van Beter voor Dordt (BVD) achter in de zaal
Oud-wethouder Bert van den Burgt (links)
Piet is voor iedereen benaderbaar.
Peter Schoon roemt als museumdirecteur de grote inzet van Piet voor kunst en cultuur op een breed terrein
Ontmoetingen met Dordtenaren
Zoon Wessel Sleeking spreekt vol trots over vader Piet
Beleidsambtenaar Rick Naaktgeboren en oudwethouder Karin Lambrechts
Met zijn armen over elkaar de voormalig gemeentesecretaris van Dordrecht, Martien van der Kraan
Marcel Schippers van Dudok projectontwikkelingen
In het licht de vrouw van kabinet van de burgemeester en meestal op de achtergrond, Wilma van der Plicht.
Piet Sleeking luistert naar de vrouw, die vanaf 2010 bijna met hem ook wethouder was: Rinette Reynvaan
Mark Benjamin trad ook op voor zijn wethouder in het Piet lied ook een passend refrein. Volgens RTV Dordrecht laat hij een verborgen talent zien en horen
Piet Sleeking werd ook verrast met een eigen boulevard
Het laatste woord na bijna vijftig jaar aan de Dordtse weg te hebben getimmerd is voor Piet H.

Lees meer over:

afscheid sleeking
Deel dit bericht met je vrienden!