dinsdag 30 november 2021

Alles over Dordrecht

Grote Aelbert Cuyp-tentoonstelling verplaatst naar oktober 2021

26 oktober 2020

DORDRECHT - De tentoonstelling In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner, die aanvankelijk in september 2020 zou openen is verplaatst naar oktober 2021. De Coronacrisis noopte het Dordrechts Museum de feestelijke herdenking van de 400ste geboortedag van Aelbert Cuyp (1620-1691) meer dan een jaar uit te stellen. De tentoonstelling belicht voor het eerst de impact van Cuyp op de Britse landschapschilderkunst. Een dergelijk ambitieus en kostbaar project met vele internationale bruiklenen is op dit moment niet te realiseren. Het museum beoogt straks niet alleen bijna 30 van Cuyps belangrijkste schilderijen te tonen, uit onder andere Engeland en Amerika, maar In het licht van Cuyp zal voor het eerst ook werk laten zien van Britse schilders die zich door Cuyp lieten inspireren, met meer dan 30 werken van beroemde kunstenaars zoals Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner en anderen.

Het Dordrechts Museum wilde dit jaar eens en voor altijd laten zien dat Aelbert Cuyp, die veel mensen vooral kennen van de markt in Amsterdam, de beroemdste schilder uit Dordrecht is die een grote invloed had op Engelse kunstenaars. Het is een uniek verhaal. Cuyp was in zijn tijd een volstrekt lokale kunstenaar, die vrijwel onbekend was buiten zijn woonplaats. Hij leefde en werkte zijn hele leven in Dordrecht en de kopers van zijn landschappen kwamen bijna allemaal uit zijn geboorteplaats. Pas na zijn dood werd hij ontdekt door Engelse verzamelaars en kunstenaars. Vanaf circa 1750 ontstond daar een ware Cuyp-rage. De Britse aristocratie was zo verzot op de zonovergoten landschappen dat er rond 1800 geen belangrijk werk van Cuyp meer in Nederland te vinden was. In de grote Engelse landhuizen mocht een Cuyp niet ontbreken. Nog steeds zijn veel van de beste werken van Cuyp in Engeland. Het werk van Aelbert Cuyp heeft daar bovendien een blijvende invloed gehad op landschapschilders, tot ver in de 19de eeuw. De tentoonstelling beoogt nieuw licht te werpen op Cuyp en zijn impact. 

In het licht van Cuyp zal vele niet eerder in Nederland getoonde werken laten zien van Britse kunstenaars als Richard Wilson, Thomas Gainsborough, John Constable, J.M.W. Turner, Richard Parkes Bonington, Augustus Wall Callcott en John Crome. Vrijwel alle belangrijke bruikleengevers hebben toegezegd hun kostbare werken ook in de nieuwe periode volgend jaar beschikbaar te stellen van 3 oktober 2021 tot 6 maart 2022. Twee topstukken van Cuyp uit de Engelse Royal Collection Trust worden genereus uitgeleend door Koningin Elizabeth II. Ook de drie niet eerder in Nederland getoonde landschappen van Cuyp uit Woburn Abbey kunnen tijdelijk terugkeren naar de stad waar ze zijn gemaakt. Andere al toegezegde bruiklenen omvatten schilderijen van Cuyp en zijn Britse navolgers uit de National Gallery in Londen, het Victoria and Albert Museum, Tate Britain, de National Trust,  Kenwood House, het Los Angeles County Museum of Art, het Rijksmuseum in Amsterdam, de National Gallery of Art in Washington, het Museum of Fine Arts in Houston, het Szépmüvészeti Múzeum in Boedapest, het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen en de National Gallery of Ireland in Dublin.

In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner. 
Dordrechts Museum, 3 oktober 2021 - 6 maart 2022. 

Beeldcredit: Aelbert Cuyp (Dordrecht 1620-1691 Dordrecht), Landschap  met figuren bij avondlicht, ca. 1655-1660, doek, 101,6 x 153,6 cm
Royal Collection Trust/ © Her Majesty Queen Elizabeth II 2019
 

Lees meer over:

tentoonstelling verplaatst cuyp
Deel dit bericht met je vrienden!