zaterdag 29 januari 2022

Alles over Dordrecht

Gemozaïekte bank Plein 1940-1945 voor net geboren Lucas

30 november 2021 (door de redactie)

DORDRECHT - Na vele uren mozaïeksteentjes plakken onthullen bewoners woensdag 1 december 14:30 uur hun Social Sofa bank voor Plein 1940-1945. Dit doen zij samen met wethouder Marco Stam (gemeente Dordrecht) en directeur Arthur Oerlemans (Woonbron). De naam van de net geboren Lucas heeft een speciaal plekje op de bank gekregen. Zijn ouders Nerea & Angel stelden een half jaar lang hun carport beschikbaar zodat bewoners de steentjes op de 1600 kilo wegende bank konden aanbrengen. De onthulling wordt opgewarmd met onder andere erwtensoep en warme chocomel van Cateraar Nannings en muziekduo Hollands Welvaren. Voor de kinderen zijn er pannenkoeken en verzorgt speelotheek Pip & zo onder andere springtouwen om warm te blijven.

Kastanjes, Wantij en schapenkoppen
Een bank op het plein is een idee van cateraar Nannings en woningcorporatie Woonbron om zo ontmoeting in de wijk te bevorderen. Cultureel ondernemer en projectleider Lotti Hesper organiseerde daar het mozaïeken van een Social Sofa bij. Dit is een betonnen huiskamermodel buitenbank van de gelijknamige organisatie uit Tilburg. De kastanjebomen, het Wantij en Dordtse schapenkop dienden als inspiratie voor het ontwerp gemaakt door oud bewoner Maria Luísa García, de oma van de net geboren Lucas.

Creativiteit en doorzettingsvermogen voor gezamenlijk kunstwerk
Bewoners Annet en Loek bleven steentjes plakken, zonder hun doorzettingsvermogen was de bank er niet gekomen. Annet: “In het mozaïeken kon ik veel van mijn creativiteit kwijt. Het was heel leerzaam en we mogen trots zijn op dit resultaat. Nu op naar veel zonnige dagen om op de bank te zitten onder de kastanjebomen!”

Projectleider Lotti Hesper: “Ieder droeg op zijn manier zijn steentje bij. De euro’s voor de bank kwamen van Woonbron en een wijkwens van de gemeente Dordrecht. Jos van de Graaf sponsorde het straatwerk, cateraar Nannings sponsort de hapjes en Café Merwehof drankjes en electra van de onthulling. Met dit alles is het echt een gezamenlijk kunstwerk geworden.

Nog meer Social Sofa’s

Er staan al wat jaren nog twee Social Sofa’s in Dordrecht. Eentje tegenover verpleeghuis De Sterrenlanden en eentje op het Houthavenplein in het Lijnbaangebied. Vanuit het thema eenzaamheid en ontmoeten verkent de gemeente Dordrecht momenteel de mogelijkheden voor het realiseren van nog een social sofa elders in de stad.

StaART
De Social Sofa is een deelproject van het kunst- en cultuurprogramma StaART. Andere onderdelen zijn Kunstroute Rond, Rood, Staart voor de Baanhoekweg, Brugwachter Teus, een social sofaproject voor Plein 1949-1945, portrettenreeks en vier buitenvitrines als prikborden voor en door de wijk. Het is een programma dat ontwikkeld is samen met de gemeente Dordrecht, diverse woningbouwcorporaties, bedrijven en lokale organisaties. De ambitie is om de komende jaren meer kunst- en cultuurprojecten op de Staart te ontwikkelen om zo de leefbaarheid aan te pakken en de Staart op de kaart te zetten.

Foto: Lotti Hesper
Foto: Lotti Hesper
Foto: Photography by Heart
Foto: Photography by Heart - Annet en Loek
Foto: Wim van de Pol
Foto: Wim van de Pol
Foto: Wim van de Pol
Foto: Wim van de Pol
Foto: Wim van de Pol
Foto: Wim van de Pol
Foto: Wim van de Pol
Foto: Wim van de Pol
Foto: Wim van de Pol
Foto: Wim van de Pol
Foto: Wim van de Pol
Foto: Wim van de Pol
Foto: Wim van de Pol
Foto: Wim van de Pol
Foto: Wim van de Pol
Foto: Wim van de Pol
Foto: Wim van de Pol
Deel dit bericht met je vrienden!