donderdag 28 januari 2021

Alles over Dordrecht

Gerard Bons wil Buddingh' net als minder befaamde Scheffer op sokkel zien

12 december 2020 (door De redactie)

Geboren en getogen Dordtenaar Gerard Bons verliet als journalist Dordrecht in 1986.  Hij voelt  na 34 jaar nog steeds weemoed voor de stad en haar rivieren. De man die net als C.Buddingh' lid was van schaakclub Dordrecht wil graag de dichter op een sokkel zien. ,,Dit nalaten heeft het karakter van het spreekwoord over de ‘profeet in eigen stad’. ‘Kees’ verdient meer dan vernoeming in een parkeerpleintje." 

Kees Thies (columnist AD/De Dordtenaar), Henk Mesman (historisch columnist Dordt Centraal) en Buddingh' biograaf Wim Huijser hielden ook de laatste twee weken een vergelijkbaar pleidooi. Buddingh' liefhebber en wethouder Piet H. Sleeking vindt dat vanuit de stad een eerste stap gezet moet worden richting gemeentebestuur.

Gerard Bons schrijft: onder de titel Befaamder dan Scheffer

DORDRECHT - Ary Scheffer en ‘Kees’ Buddingh’ zijn de befaamdste Dordtse kunstenaars. De eerste is in veel brons gegoten, de laatste is met de gorgelrijmen uniek in zijn muze.

Een nationale dichtersprijs draagt zijn naam, de tweejaarlijkse Scheffer-prijs is minder bekend.
In mijn nieuwe woonplaats Deventer wordt me redelijk vaak gevraagd: ,,Dordrecht? De stad van Budding’?’’ Nooit: ,,… Scheffer?’’ 

Het zegt ook iets dat Wikipedia aan de woordkunstenaar drie keer zoveel tekst wijdt dan aan de kunstschilder. Geen wetenschappelijk  medium met formele autoriteit, wel  door velen samengesteld. Dat ze zoveel minder aandacht besteden aan Scheffer, duidt op bepekte roem buiten de stadsgrenzen.

Parijs
Hij maakte carrière in Parijs, was zeer gevierd. Er valt wel over te discussiëren of sprake was van uitzonderlijke originaliteit, zoals leidde tot de gorgelrijmen.
Dit is  geen pleidooi voor een beeldstorm op het Scheffersplein ten faveure van een monument voor Buddingh’.

Het Dordrechts Museum heeft een weldadige collectie van Scheffer. Voor de Merwestad blijft hij groot, Budding’ is het in èn daarbuiten.


Sokkel

De man, die zó onderscheidend was in poëzie, hoort ook thuis op een sokkel in zijn geboortestad; die hij trouw bleef. Dit nalaten heeft het karakter van het spreekwoord over de ‘profeet in eigen stad’. ‘Kees’ verdient meer dan vernoeming in een parkeerpleintje.
Hij wordt niet slechts geëerd wegens de gorgelrijmen, zijn nalatenschap is veel breder. Hèt dichtersfestival van ons land, Poetry International, kent sinds 1988 één jaarlijkse hulde: de C. Buddingh’-prijs.
Gerard Bons.
Deventer, geboren Schapenkop.

Deel dit bericht met je vrienden!