woensdag 28 juli 2021

Alles over Dordrecht

Fractie D66 Dordrecht bestaat vanaf deze week uit twee fracties D66 Dordrecht

7 april 2021

DORDRECHT - D66 Dordrecht bestaat in de gemeenteraad uit TWEE fracties.  Het landelijk bestuur van de D66 is daarover al geinformeerd, want de situatie in Dordrecht werd al een aantal weken gevolgd. De vraag is nu: hoe nu verder? Op de website van D66 Dordrecht wordt aangekondigd dat er op 21 mei 2021 een eerste debat komt tussen kandidaat-lijsttrekkers. De vraag is wat de actualiteit in de fractie met de plannen van het afdelingsbestuur doet.

Deze week ontstond de breuk definitief en de twee fracties claimen D66 Dordrecht te vertegenwoordigen en zeggen dat de andere kant is weggelopen.  DE twee persberichten met het logo van de partij spreken elkaar tegen.

Deze waarneming blijkt uit berichtgeving in AD De Dordtenaar en op de website van RTV Dordrecht.  Raadsleden Dirk Loekemeijer en Paul Tiebosch willen door als D66, maar dat geldt ook voor Ahmet Polat en Osman Bosuguy.

Hoe de feiten liggen is onduidelijk. De twee fracties (elk met twee raadsleden) geven elk een eigen perspectief van de werkelijkheid. Op de website van D66 Dordrecht wordt geen mededeling gedaan. Ook op twitter D66 Dordrecht wordt geen duidelijkheid gegeven. Op de website van de gemeente Dordrecht bestaat de fractie van D66 nog uit vier leden.

Landelijk is het nieuwe meningsverschil ook al opgepakt. Website JOOP  (BNN/VARA) begint met:

,,De vierkoppige D66-fractie in Dordrecht is uiteengevallen nadat een van de raadsleden vorige maand in Nieuwsuur vertelde over het racisme binnen de partij. De scheuring levert twee raadsleden aan de ene kant op, en twee aan de andere. Het lastige: beide partijen willen door als D66 "

De website DE Kanttekening vat het D66 Dordrtecht nieuws op de volgende wijze samen: ,,De Turks-Nederlandse raadsleden Bosuguy en Polat waren in 2018 met voorkeurstemmen in de gemeenteraad verkozen. Dit zorgde voor spanningen bij D66 Dordrecht. Een D66’er zou tijdens een plaatselijke bijeenkomst hebben geroepen dat Bosuguy zijn ‘Turkse zetel maar moest meenemen’.

Vlak voor de verkiezingen schreef Zouhair Saddiki, voormalig D66-raadslid (2014-2019) in Gouda, een kritische gastcolumn op de Kanttekening over discriminatie bij D66: ‘Leden moeten door een hoepel springen en zich confirmeren aan de dominante, witte D66-normen.’ Tot zover de kanttekening.

Op de website FOK is inmiddels een discussie losgekomen over wel/niet discriminatie binnen D66 Dordrecht nav TV programma Nieuwsuur.

In het verleden waren er al problemen in de fractie. Lijsttrekker in 2018, Lijsttrekker toen KEVIN NOELS vertrok begin 2020.

De ene visie is: Tijdens een fractieoverleg van 6 april van de vier leden Polat (fractievoorzitter), Bosoguy, Loekemeijer en Tiebosch hebben ondanks herhaalde oproepen van Polat om dit niet te doen, de laatste twee om hun moverende redenen aangegeven niet langer met Bosoguy te willen samenwerken. Polat heeft een klemmend beroep gedaan op iedereen om als voltallige fractie de rit tot maart 2022 uit te zitten, aldus de ene kant.

Een persbericht met gebruik van D66 logo is door raadsleden Loekemeijer en Tiebosch op 6 april verspreid met daarin een aantal onjuistheden, aldus de Polat vleugel.

Zijn visie:

Zo wordt gesteld dat Bosuguy uit de fractie is gezet. Dat is niet het geval, hier was geen democratische meerderheid voor. Ook wordt gesuggereerd dat er sprake is van een besluit door de fractie en is bovendien het persbericht ondertekend door ‘Raadsfractie D66’. Ook die beide zaken zijn onjuist.

Voorafgaand en tijdens het overleg hadden beiden al aangegeven niet langer met Bosoguy te willen samenwerken. Aanleiding voor hen was de Nieuwsuur uitzending met Bosoguy. Loekemeijer en Tiebosch hebben beiden vooraf en ook tijdens het fractieoverleg aangegeven: ”Het is Osman eruit of wij eruit”.

De resterende fractieleden Polat en Bosoguy komen nu tot hun spijt tot de conclusie dat Loekemeijer en Tiebosch hiermee effectief besloten hebben de fractie van D66 de rug toe te keren. Polat en Bosoguy zijn teleurgesteld door hun handelen en respecteren hun vertrek. Dit wordt weer betwist.

Wat is er eigenlijk aan de hand.
Osman Bosuguy heeft in Nieuwsuur in gesprek met Sigrid Kaag, onze partijleider, aandacht gevraagd voor diversiteit en inclusie binnen de partij. Hij heeft daarbij gebruik gemaakt van casus Dordrecht. Sigrid Kaag heeft Osman Bosuguy later uitgenodigd om verder in gesprek te gaan en heeft ondubbelzinnig haar steun aan hem uitgesproken.


Zie ook:

Lees meer over:

d66 vertrek leden
Deel dit bericht met je vrienden!