woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

Dordtse musea en archief sluiten bewogen jaar af en kijken vooruit

29 december 2020

DORDRECHT - Dordrechts Museum, Huis Van Gijn, Het Hof van Nederland en het Regionaal Archief Dordrecht maken de balans op van het afgelopen jaar en kijken vooruit naar het komend jaar. Minder bezoekers, maar ook grote waardering van het publiek kenmerken 2020.

Een jaar dat voor alle musea onverhoopt anders liep dan gedacht. Halverwege maart moesten de musea in Nederland sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus. Op 1 juni - na tweeëneenhalve maand sluiting - mochten de musea hun deuren weer openen, onder voorwaarden en met een beperkt aantal bezoekers in het gebouw. In november volgde nog eens twee weken sluiting en door de huidige lockdown waren de musea ook de laatste drie weken van het jaar dicht.

Eerder dit jaar leek het er volgens de landelijke Museumvereniging al op dat de meeste Nederlandse musea uit zouden komen op 20 tot 50% van het aantal bezoekers dat zij in 2019 ontvingen. De bezoekcijfers van de Dordtse musea liggen in die lijn der verwachting. Het Dordrechts Museum haalde in 2020 ruim 50.000 bezoekers, ongeveer 50% ten opzichte van voorgaande jaren. Met bijna 18.000 bezoekers trok Huis Van Gijn 66% van het aantal belangstellenden dat vorig jaar over de vloer kwam. Het Hof van Nederland had met 7.500 bezoekers ongeveer 40% van het publiek vergeleken met 2019.

Veel waardering van bezoekers en meer online bezoek
'Bezoekers geven een hoge waardering aan hun museumbezoek en geven aan zich in het museum veilig te voelen. Daar zijn we erg blij mee. Onze websites werden goed bezocht, veel meer dan vorig jaar. De belangstelling voor kunst en geschiedenis blijft dus groot. Mede dankzij onze online activiteiten kon iedereen het hele jaar door van onze rijke collecties blijven genieten. Ook nu bieden we met ons Thuismuseum leuke activiteiten en interessante video's aan op onze site. Zelfs alle objecten uit de tentoonstelling I love Dordt, en een film hierover, zijn nu online te zien', aldus Hoofd Publiekszaken Gertjan Schouten.

De website van het Dordrechts Museum werd bijna 1 miljoen keer bezocht, 14% meer dan vorig jaar. Het Regionaal Archief Dordrecht kreeg 10% meer sitebezoek en zag ook het gebruik van de online beeldbank met 11% stijgen naar ruim 5 miljoen zoekopdrachten naar historische foto's.

Juist in tijden van crisis blijkt hoe belangrijk de eigen collectie is. Achter de schermen is dit jaar hard doorgewerkt aan restauratie, behoud en beheer van de collectie. Een goede collectieregistratie is een voorwaarde voor de publieke toegankelijkheid van de collectie online.

Dit jaar ontving het Dordrechts Museum extra steun van de gemeente en van het Mondriaanfonds. 'Daar zijn we natuurlijk enorm dankbaar voor. Het geeft ons de kans om mooie tentoonstellingen te blijven maken en ook in deze onzekere tijden het leven te verrijken met prachtige kunst en bijzondere verhalen. We kijken graag vooruit. Volgend jaar hebben we in oktober een prachtige tentoonstelling over Aelbert Cuyp, een van Dordrechts beroemdste schilders ooit. Met veel en bovendien uiterst unieke bruiklenen uit het buitenland. Dat wordt de meest imposante tentoonstelling in de geschiedenis van ons museum', zegt Museumdirecteur Peter Schoon.

Vooruitblik 2021
Volgend jaar kent het programma een aantal hoogtepunten. De huidige tentoonstellingen zijn weer te zien zodra musea volgend jaar hun deuren weer mogen openen.

Zo ook I love Dordt, de unieke tentoonstelling die samen met Dordtenaren is gemaakt als ode aan de stad. Tot en met 21 februari 2021 schitteren allerlei dierbare voorwerpen van Dordtenaren in het museum. Voorwerpen waar bovendien bijzondere verhalen achter schuilen. Voorlopig alleen online te zien, op www.ilovedordt.dordrechtsmuseum.nl

Onlangs is in het Dordrechts Museum de tentoonstelling Diepgeworteld geopend. Door de huidige klimaat- en gezondheidscrisis zijn mensen zich steeds meer bewust van de waarde van de natuur. Bomen zorgen voor schone lucht, beschutting en verkoeling, maar bieden ook rust en ruimte voor bezinning. Ze spreken al eeuwenlang tot de verbeelding van schilders, figureren in oude verhalen en zijn geladen met symboliek. Ter ere van het 50-jarig jubileum van de Bomenstichting toont deze tentoonstelling de veelzijdigheid van de boom in zes eeuwen Nederlandse schilderkunst. Nog t/m 5 april 2021 te zien.

De tentoonstelling Leven van Leer wordt met zeven maanden verlengd. De meest complete middeleeuwse archeologische leercollectie van Nederland zal nog tot en met augustus 2021 te bewonderen zijn.

Wie verlangt naar een vakantie in verre oorden kan van 28 maart t/m 23 augustus 2021 zijn hart ophalen in het Dordrechts Museum. Nu buitenlandse reizen er voorlopig niet in zitten neem de tentoonstelling Wanderlust je mee naar de meest bijzondere plaatsen en overweldigende natuur. Reislustige Nederlandse kunstenaars uit de periode 1800 – 1900 laten je wegdromen bij de mooiste oorden binnen én buiten Europa. Met werk van bekende en minder bekende schilders. In samenwerking met het Rijksmuseum.

Op 3 oktober start de langverwachte tentoonstelling In het licht van Cuyp, over Dordrechts beroemdste schilder Aelbert Cuyp. Hij kwam zijn geboorteplaats nauwelijks uit, maar zijn kunst werd in de 18de eeuw (decennia na zijn overlijden) ineens ongekend populair in Engeland. Verzamelaars betaalden recordprijzen voor zijn werk en grote Britse kunstenaars als Gainsborough, Turner en Constable lieten zich inspireren door de landschappen en het gouden licht van Cuyp. Van deze drie grootste Engelse landschapsschilders zijn ook veel werken te zien. Een tentoonstelling vol topstukken afkomstig uit internationale en Engelse musea en adellijke collecties, waaronder het Britse koningshuis. Te zien t/m 6 maart 2022.

Huis Van Gijn schitterde kort voor het einde van 2020 nog op tv in het spektakel Scrooge Live van Omroep Max. Op 20 december bracht een verrassende mix van bekende zangers en acteurs live het iconische kerstverhaal over Ebenezer Scrooge, naar A Christmas Carol van Charles Dickens, tot leven. Een spectaculaire televisie-uitzending, die ruim 1.4 miljoen kijkers trok.

Huis Van Gijn heeft sinds oktober een vernieuwde entree, waardoor bezoekers zich bij binnenkomst meteen al in een 19de-eeuwse sfeer wanen. De entree is tevens een cadeauwinkel, vol originele cadeaus met een knipoog naar grootmoeders tijd. De winkel is voor iedereen toegankelijk, ook zonder toegangskaartje. Het streven is om de vertrekken in Huis Van Gijn terug te brengen naar hun oorspronkelijk functie en uitstraling, zodat het geheel nog meer aanvoelt als een woonhuis. Nadat afgelopen jaar de personeelsverdieping tot leven werd gebracht, zal in 2021 ook de kelder in ere worden hersteld. Zo kunnen bezoekers ervaren hoe die ruimte onder het huis rond 1900 werd gebruikt.

In Het Hof van Nederland opent eind mei 2021 de expositie Dordtenaren: Boven Water. Het is dan 600 jaar geleden dat de Sint-Elisabethsvloed Dordrecht en omstreken overstroomde en van de stad een eiland maakte. In dit herdenkingsjaar organiseert Dordrecht verschillende activiteiten, zoals deze tentoonstelling in Het Hof van Nederland. Aan de hand van bijzondere historische voorwerpen, foto's en andere stukken worden verschillende verhalen over de omgang met het water verteld.

In het Dordrechts Museum is vanaf 23 mei een tentoonstelling te zien rond de unieke laat-15de-eeuwse panelen van het altaarstuk van de Meester van de Heilige Elisabethsvloed uit de collectie van het Rijksmuseum; ooit gemaakt voor de Grote Kerk in Dordrecht. De buitenpanelen de Elisabethsvloed behoren tot een van de oudste historische voorstellingen in de Nederlandse schilderkunst. Ze worden verenigd met de binnenpanelen die het leven van de Heilige Elisabeth verhalen en altijd in Dordrecht te zien. Van 23 mei t/m 26 september 2021 te zien.

 

Foto Huib Kooyker

Lees meer over:

museum
Deel dit bericht met je vrienden!