maandag 25 oktober 2021

Alles over Dordrecht

Dordtse bijdrage aan NTR-serie De Strijd om het Binnenhof met Saskia Lensink en studio De Witt

25 januari 2021

DORDRECHT - Wouke van Scherrenburg, die jarenlang als politiek verslaggever een vertrouwde verschijning op en rond het Binnenhof was, neemt de kijker in de serie mee in de levens van achtereenvolgens Jacoba van Beieren, Johan van Oldenbarnevelt, de gebroeders De Witt, Rutger Jan Schimmelpenninck, Johan Rudolph Thorbecke, Pieter Jelles Troelstra en Pim Fortuyn.

Levens die getekend werden door strijd om de macht en persoonlijke tragiek. De Dordtse gebroeders De Witt staan centraal in aflevering drie. Het staat in ons collectieve geheugen gegrift: de gruwelijke moord op Johan en Cornelis de Witt in het rampjaar 1672.

Wie de gebeurtenissen rondom de lynchpartij reconstrueert, is nog altijd verbijsterd over wat zich die 20e augustus in Den Haag voltrok. Hoe kan het dat twee zulke gerespecteerde regenten, die bijna twintig jaar lang hun leven in dienst van de Republiek stelden, zo werden onteerd? Aan deze aflevering droegen Saskia Lensink en Studio De Witt, het wekelijkse radioprogramma van Ben Corino op Drechtstad FM, een steentje aan bij.


 

Foto Wim van de Pol
Deel dit bericht met je vrienden!