Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Het Biesbosch gebied met Dordrecht en Geertruidenberg

Omroep Brabant noemt Dordrecht ook als de oudste stad van Holland

24 juli 2021 (door De redactie)

DORDRECHT -   Het dispuut tussen Dordrecht als oudste stad van Holland en nummer twee het Brabantse Geertruidenberg krijgt vandaag bij omroep Brabant weer passende aandacht.

Omroep Brabant maakt een duidelijke keuze, kiest voor Dordrecht en verbindt  Geertruidenberg met een ,,regiosoap in net niet de oudste stad van Holland".

Vorig jaar zat Dordtenaar Henk 't Jong met zijn standaardwerk De Oudste stad van Holland: Opkomst en verval van Dordrecht, 1000-1421 op dezelfde lijn.

,,De vestingstad Geertruidenberg is vooral bekend door het al eeuwenlange dispuut met Dordrecht over wie van de twee de oudste stad van Holland is. Een gevoelige kwestie waar zelfs de toenmalige Rijdende Rechter mr. Frank Visser zich nog wel eens over heeft gebogen. Hij kwam tot de conclusie dat de eer Dordrecht toekomt, maar daar zullen veel inwoners van Geertruidenberg anders over denken.", aldus de omroep.

Eind december 1978 kreeg de bijna oudste stad van Holland zelfs een Dordtenaar als burgemeester: Vakbondsman Arie O. den Hartog.

In 1974 werd zijn naam ook genoemd als wethouder van Dordrecht, maar het afdelingsbestuur koos voor Piet C. Janse.

Dit feit kwam onlangs nog langs bij het overlijden van Ad Breevaart, die tussen 1970 en 1976 voorzitter van de PvdA was. Zijn mede-bestuurder Wput van Steenis onthulde toen de rol van het bestuur van de afdeling, toen de PvdA voor het eerst drie wethouders binnen haalde op basis van negentien van de 39 raadszetels in Dordrecht.

Tien

Arie bleef tien jaar burgemeester van Geertruidenberg en had een bijzonder contact met de toenmalige commissaris van de Koningin, Dries van Agt. De eerste burger moest een integer openbaar bestuur bevorderen en ondanks het feit dat de meerderheid van de raad hem daarom liever zag vertrekken bleef hij met steun vanuit het provinciehuis tot zijn pensioen.

 

 

Meer over Geertruidenberg / bron omroep Brabant
De oorspronkelijk Hollandse maar sinds 1813 Brabantse vestingstad Geertruidenberg heeft zoveel te bieden dat het moeilijk kiezen is. De lijst aan cultuurhistorische bezienswaardigheden is lang en dan hebben we het nog niet over de gezellige terrasjes, eettentjes, winkeltjes en wat er allemaal mogelijk is op het gebied van water(sport) met de Biesbosch in de buurt en de jachthavens aan De Donge. Zo kun je bijvoorbeeld een sloepje huren en zelf de Biesbosch opgaan.

De Roos

Vroeger kon je wel een pleidooi horen over de status van Geertruidenberg als oudste stad van Holland in museum De Roos aan de Markt. De website laat dat niet meer zien:

Geertruidenberg is een mooie vestingstad met een rijke geschiedenis. U kunt uw bezoek aan ons museum combineren met een stadswandeling, lunch en een kopje koffie
Informatie over dit arrangement, mogelijk vanaf zelfs twee personen, vindt u bij het VVV kantoor dat in hetzelfde pand is gehuisvest als Museum De Roos.

Henk

Henk ’t Jong, historicus in Dordrecht, ontdekte in het oudste archiefstuk van Dordrecht, stammend uit februari 1200, al dat Dordrecht een stad kan worden genoemd. ,,Er wordt al gesproken over stedelingen en schepenen. “Als je schepenen had, dan was je een stad”, zegt ’t Jong. “Het waren een soort wethouders, die van de Graaf van Holland wetten mochten maken.” Dordrecht heeft dus al in het jaar 1200 al bepaalde stadsrechten.

Geertruidenberg kan volgens hem onmogelijk ouder zijn, zegt ‘t Jong. “De oudste stukken waarin voor het eerst gesproken wordt over Geertruidenberg dateren van 1213. Daaruit blijkt dat het een dorpje was.” Zijn conclusie is resoluut: “Geen twijfel mogelijk. Dordt is de oudste stad.”

Deel dit bericht met je vrienden!