Saturday 25 September 2021

Alles over Dordrecht

,,Dordrecht na vertrek van Piet Sleeking tot verkiezingen van 16 maart terug naar vier wethouders""

21 juli 2021 (door De redactie)

DORDRECHT - De vraag is of wethouder Piet Sleeking (Beter voor Dordt) na zijn vertrek op 21 september nog wordt vervangen tot na de verkiezingen op 16 maart voor een nieuwe gemeenteraad.  

,,Ik vermoed dat we zullen proberen de rest van de zittingsperiode met een wethouder minder in het college verder te gaan".

Zo citeert vandaag Dordt Centraal op de voorpagina de fractievoorzitter van Beter voor Dordt (BVD) David Schalcken.  Hij bevestigt deze lijn. ,,De grote besluiten zijn genomen. We moeten de rit uitzitten. De zes vertrokken raadsleden houden zich ook aan het coalitieaccoord, dat in 2018 is gesloten. In deze geest heb ik de andere partijen geinformeerd.". Het accoord van toen is afgesproken tussen BVD, VVD, CDA en ChristenUnie/SGP.

David was tot enkele dagen geleden de fractievoorzitter van de grootste partij in de gemeenteraad van Dordrecht en vanaf 2005 bij BVD betrokken als  raadslid. Op de website van BVD is inmiddels de nieuwe situatie al te zien: twee wethouders, een raadslid en twee BVD-mensen in commissies van de gemeenteraad.

Vier wethouders
De visie van David zou inhouden geen dagelijks bestuur van Dordrecht met vijf, maar met vier wethouders. Het kan een onderwerp zijn in het zogeheten coalitie overleg in september tussen de fracties, die in het college zitten: BVD, VVD, CDA en CU/SGP. Deze partijen hebben, door het vertrek van zes van de zeven raadsleden van BVD, geen meerderheid meer in de gemeenteraad van Dordrecht.

De fractie Gewoon Dordt werpt al bij monde van GertJan Kleinpaste vraag op: willen de andere partijen in de coalitie wel door met BVD?

De partij van Schalcken en Sleeking begon in 2018 met twee wethouders (Sleeking en Stam) in het dagelijks bestuur van de stad naast een wethouder uit de kring van VVD, CDA  en ChristenUnie/SGP.

Deze week verlieten zes van de zeven leden van BVD de fractie, omdat zij zich niet zeggen te herkennen in de idealen van de lokale partij binnen de huidige koers. Acht was het begin. Een lid was eerder vertrokken en had zich aangesloten bij Gewoon Dordt.

Sleeking
Daarnaast speelt de opvolging van Sleeking, die na meer dan elf jaar zijn vertrek uit het college van B&W heeft aangekondigd. Zover nu naar buiten is gekomen, zou de ledenvergadering van BVD met de wethouders en fractievoorzitter Schalcken hebben gekozen voor een open procedure om een opvolger voor Sleeking te zoeken. Dat had ook de mogelijkheid gegeven om iemand van buiten de huidige raadsfractie voor te dragen.

Vanuit zes leden van de fractie werd als enige kandidaat genoemd Aydin Gündogdu. Op RTV Dordrecht zegt hij: “We blijven achter het partijprogramma staan. Dat hebben wij mede geschreven. Maar de partij heeft wel steken laten vallen.”

PvdA
In 2010 - toen BVD onder leiding van Sleeking voor een politieke aardverschuiving zorgde in Dordrecht met vijftien van de 39 zetels - kreeg de partij drie van de vijf wethouderszetels in handen. In het verleden was dat alleen de PvdA gelukt.

In 2014 wist Sleeking wederom drie wethoudersposten binnen te halen met 14 zetels. In 2018 bleef BVD met acht zetels de grootste partij maar werden twee wethoudersposten binnen gehaald. David Schalcken had toen als lijsttrekker Piet Sleeking afgelost.

Verleden
Columnist Kees Thies vergelijkt op zijn eigen wijze vandaag in AD De Dordtenaar Piet Sleeking met de PvdA. Volgens zijn waarneming vergat Piet Sleeking een fundament te leggen onder zijn in 2005 begonnen Dordtse partij BVD:

Een citaat:

,,Want dáár ligt nou precies het probleem bij Beter voor Dordt. Grondlegger Piet Sleeking zette de partij destijds op vanuit een gevoel van rancune jegens ‘die regenteske’ PvdA (die partij zou hem in een ver verleden ooit eens in het openbaar vernederd hebben), gecombineerd met oprecht idealisme (dat moet ik hem nageven) voor de stad. Alleen zat er in die mix ook een vleugje narcisme en precies dát kostte hem zijn relatie met sterke medespelers in zijn partij.  "

Ben Corino (Studio De Witt) belicht ook de politiek in het licht van de gebeurtenissen binnen BVD op zijn vaste plek in Dordt Centraal. Hij wijst niet alleen op de ongewisse tijden in het besturen van Dordrecht door de situatie rond de grootste fractie. Corino noemt ook D66, dat momenteel nog uit twee D66-fracties bestaat (2 aan 2). Het is onbekend of deze partij wel in 2022 van het landelijke bestuur aan de verkiezingen mag meedoen.

Raadslid Nijhoff

Raadslid Loudy Nijhof zegt bij RTV Dordrecht dat een externe kandidaat wethouder niet door de selectie kwam.

Daarna ging het intern bij BVD fout. Ze zegt: “Het is vervelend voor Dave, die zelf wethouder wilde worden, maar wij waren unaniem van mening dat Aydin Gündogdu Piet moest opvolgen.”

Daarop ontstond trammelant in de partij en dat leidde uiteindelijk tot de breuk. Het vertrokken zestal heeft gezegd loyaal te blijven aan de partijstandpunten en het college van B&W.. 

RTV Dordreht vroeg aan het einde van het gesprek nog een aantal voorbijgangers hun mening over zes raadsleden, die warwen vertrokken bij BVD. Geen enkele Dordtenaar bleek de kwestie echt te hebben gevolgd.

 

GARAMA

Henk Garama eens PvdA raadslid in Dordrecht reageert op face book bij AD De Dordtenaar:
Gewoon opstappen, nu is het ordinaire zetelroof.
En wethouders ook weg, twee wethouders en maar 1 zetel in de gemeenteraad, dat kan echt niet.
 
Tijdlijn
AD De Dordtenaar maakte op de eigen website een tijdlijn van BVD: In één klap van de grootste naar de kleinste. Beter Voor Dordt groeide iets meer dan tien jaar geleden naar vijftien zetels om deze week genadeloos terug te vallen naar één stoel in de gemeenteraad. Een tijdlijn. 

Lees meer over:

sleeking BVD
Deel dit bericht met je vrienden!