maandag 29 november 2021

Alles over Dordrecht

Dordrecht deelnemer in landelijk experiment voor preventie van schulden

18 november 2021

DORDRECHT - Dordrecht is één van de tien gemeenten die vanaf 1 januari 2022 deelneemt aan het experiment voor vroegsignalering van schulden. Tijdens dit experiment, dat vier jaar duurt, wordt met behulp van de signalen over betalingsachterstanden op gemeentebelastingen mensen met financiële problemen in beeld gebracht en ondersteund die nog eerder niet bekend waren bij schuldhulpverlening. De verwachting is dat Dordrecht daardoor meer inwoners met schulden beter en eerder bereikt. 

Door vroegsignalering mogen signalen van schuldeisers over betalingsachterstanden van inwoners worden uitgewisseld met de gemeente. Vroegsignalering van schulden is vanaf 1 januari 2021 al een wettelijke taak van gemeente. Mensen met betalingsachterstanden op huur, energie, drinkwater en zorgverzekering komen nu al in beeld bij de gemeente en krijgen proactief hulp aangeboden. Per 1 januari 2022 geldt dat in Dordrecht dus ook bij betalingsachterstanden op gemeentebelastingen. Daarbij richt de gemeente zich op achterstanden groter dan €300,- omdat dan het risico op problematische schulden groter is.
 
Wethouder Peter Heijkoop: "De wet biedt de mogelijkheid om door middel van een experiment signalen van onze eigen gemeentebelasting uit te wisselen. Daarom hebben we het initiatief genomen om dit experiment te starten. Hiermee kunnen we meer Dordtenaren tijdig bereiken en ondersteunen bij het aanpakken van hun schulden. Nu melden inwoners zich vaak te laat, wat vaak betekent dat de schuld al opgelopen is tot tienduizenden euro’s."

Lees meer over:

schulden preventie
Deel dit bericht met je vrienden!