donderdag 21 oktober 2021

Alles over Dordrecht

C.A. (Kees) Klok

Dichter Kees Klok blikt vooruit op een Top Naeff middag op 4 juli rond haar schrijfhuisje achter Johan de Wittstraat 33

3 juli 2021 (door de redactie)

DORDRECHT -  Rondom het schrijfhuisje van schrijfster en eerste ereburgeres van Dordrecht, TOP NAEFF (1878-1953) zijn zondag twee bijeenkomsten. Alle beschikbare stoelen, in corona-tijd vijftig per keer, zijn bezet.

Kees Klok, dichter, schaker en historicus, belicht op zijn manier TOP NAEFF, die vooral door het meisjesboek SchoolIdylle bekend werd, maar veel meer deed in de literaire wereld.

Hij geeft gelijk weer dat Dordrecht niet altijd zorgvuldig met het verleden omgaat. Hij schrijft zdelfs over periodes van meedogenloze afbraak in de negentiende en twintigste eeuw.  Hij noemt nu ook de verpaupering van het pand op de kop van de Kalkhaven: het zogeheten TEERLINCK-pand. Eline van der Vorm (dochter van Jens van der Vorm 1957-2010) liet de verpaupering vorig jaar oktober nog zien in een wandeling met Ad van den Herik van RTV Dordrecht. Kees Klok heeft anno nu geen verbetering gezien. Hij wijst op de negatieve rol voor de  stad van projectontwikkelaars.

 

Johan de Wittstraat 33

Het verhaal van Kees (C.A.) Klok:

De schrijfster en toneelcritica Top Naeff heb ik uiteraard niet gekend. Ik was een peuter van anderhalf toen ze in 1953 overleed. Omdat we buurtgenoten waren, is er een kans dat ze me ooit in een kinderwagen door de Johan de Wittstraat voorbij heeft zien komen, een zeer kleine, maar het huis waarin zij woonde, nummer 33 ken ik wel.

Daar was namelijk mijn notaris gevestigd. Het huis ademde naar mijn idee nog een beetje de sfeer van Naeff, maar ik heb nogal een romantische geest, zodat ik me weleens wat verbeeld. In zijn spreekkamer stond in ieder geval een portret van de schrijfster.

 

Ik zag een reportage van RTV Dordrecht. Projectontwikkelaar Pieter van Loon blijkt het pand te hebben gekocht en te hebben opgeknapt in de stijl van Naeff. Ik zag mooie beelden van de stijlkamer, met een portret van Naeff dat ook terug te vinden is in de biografie die Gé Vaartjes aan haar wijdde (Rebel & dame).

Ook het 'schrijfhuisje' dat zij in de tuin had is opgeknapt. RTV Dordrecht meldde dat het huis binnenkort ook kan worden bezocht en dat Vaartjes er een lezing gaat geven.

 

We gaan in Dordrecht niet altijd zorgvuldig om met waardevolle en historische panden.

De lelijke bebouwing aan de overzijde van Naeffs woning getuigt daarvan, om niet te spreken van de Spuiboulevard, het Achterom, de Bagijnhof, de Sarisgang, het Statenplein, de Grote Markt en zo kan ik nog even doorgaan.

Perioden van meedogenloze afbraak, zowel in de 19e als 20e eeuw, wisselden zich af met perioden van herstel en restauratie. Daar hebben we bijvoorbeeld de fraaie Hofstraat aan te danken. 

 

Naast het stadsbestuur spelen in Dordrecht projectontwikkelaars een belangrijke rol en niet altijd een positieve. Denk maar aan de verpaupering van het Teerlickpand bij de Kalkhaven. Dat het ook anders kan bewijst Pieter van Loon met het voormalige woonhuis van Top Naeff. Ik word daar een beetje blij van.

Zie ook:

Lees meer over:

klok Top Naeff SchoolIdyllen
Deel dit bericht met je vrienden!