maandag 29 november 2021

Alles over Dordrecht

Dichter en ereburger van Dordrecht, C.Buddingh', overleed vandaag 35 jaar geleden

24 november 2020 (door de redactie)

DORDRECHT - Het is vandaag precies 35 jaar geleden dat dichter C.Buddingh' overleed. De ereburger van Dordrecht werd in 1918 geboren.

Daarom behoorde hij in 2018 tot de vier zonen van Dordrecht, die 1918 als geboortejaar deelden. De geschiedenis van Buddingh', Otto Dicke, Aart Alblas en Kors Monster bleek een inspiratiebron voor allerlei activiteiten in de stad te zijn. Daarna ging de aandacht uit naar de dochters van Dordrecht.

Toen in 2016 in het Stadhuis voor de eerste keer in het openbaar werd vergaderd over het idee iets met vier zonen te gaan doen, honderd jaar na zijn geboorte, was al het idee te horen om daarna ook de dochters een plek te geven in het collectief geheugen. 

Wethouder Piet Sleeking, een groot liefhebber van het werk van Buddingh', was daar direct voor te vinden.

Overlijden

Het overlijden van Kees Buddingh'  werd ook bekend gemaakt door het Journaal. Vooral door TV was hij ook een bekende Nederlander geworden. Matthijs van Nieuwkerk was, toen namens  het Parool, was de laatste journalist in 1985 die Buddingh' aan de Bankastraat bezocht. Wie goed kijkt, ziet aan de gevel van zijn huis nog een plaquette hangen.

Een bordje met info daarover is in de tuin voor de deur niet meer zichtbaar.  Het Buddingh' genootschap, dat gekozen heeft voor een slapende periode, heeft zich er altijd voor ingezet om de dichter blijvend een onderdeel te laten zijn van het collectief geheugen van zijn stad Dordrecht.

Daarom wordt soms hardop gesproken over een standbeeld van Kees. Ton Delemarre, eens de cultuur-ambtenaar van de stad, dacht aan een combinatie van Otto Dicke en Kees Buddingh'. Ook is er weleens aan gedacht om Kees ergens in de stad achter een schaakbord te zetten. Hij was lid van schaakclub Dordrecht en speelde voor Dordrecht 1 in de landelijke competitie.

 

Lees meer over:

ereburger 1985
Deel dit bericht met je vrienden!