donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

De oudste stad van Holland

De kei uit Nieuw-Dordrecht blijft een kale herinnering aan een Dordts dorp in Drenthe

9 maart 2021 (door de redactie)

DORDRECHT -  De stad Dordrecht schonk in 1955 Nieuw-Dordrecht een muziektempel. Nieuw-Dordrecht schonk toen de oudste stad van Holland een KEI.

Toen werd gevierd en herdenkt, dat Nieuw-Dordrecht, nu onder de rook van Emmen, in een eigen historie stond van een eeuw.

De kei ligt bijna aan het  begin van de Nassauweg aan de zijde van de Mauritsweg. Niets herinnert bij de steen aan de historie tussen Dordrecht en Nieuw-Dordrecht. Eens stond er een bordje bij om bijvoorbeeld schoolkinderen informatie te kunnen geven over de provincie Drenthe met de hunebedden.

Het bordje is al jaren verdwenen, dus de kei staat er kaal bij. Jaap Bouman schreef ook al onlangs op zijn vaste plek in Ad De Dordtenaar: ,,Deze merkwaardige Dordtse steen ligt nu te verpieteren."

In 1955 was er nog een opschrift op de kei te zien.

Jaap Bouman beschrijft even het begin:

In 1955 bestond het Drentse dorp dus 100 jaar. Van de stad kreeg het dorp een muziektempel cadeau. Burgemeester J.A.H.J. van der Dussen zei bij de onthulling: ,,Wij zijn eigenlijk opa’s en oma’s die nieuwsgierig zijn naar hoe het met hun kleinkinderen gaat”. Wat overdreven. Er hebben geen Hollandse Dordtenaren in Nieuw-Dordrecht gewoond.

 

Maar de Dordters (zo heten de dorpsbewoners van Nieuw-Dordrecht) waardeerden de geste van Dordrecht zo, dat ze dat jaar een zwerfkei aan de stad schonken. In juni 1955 nam burgemeester Van der Dussen de steen in ontvangst van zijn ambtsgenoot uit Emmen waar Nieuw-Dordrecht onderdeel van was. De steen werd geplaatst bij het politiebureau aan de Nassauweg en kreeg als opschrift ‘Van Nieuw-Dordt aan Dordt 1855 - 1955'.

 

 

Zie ook:

Lees meer over:

kei muziektempel
Deel dit bericht met je vrienden!