woensdag 16 juni 2021

Alles over Dordrecht

De Dordtse Decemberdagen vervangen opnieuw de Kerstmarkt Dordrecht

11 juni 2021

DORDRECHT - Vanwege de coronapandemie kon in 2020 de Kerstmarkt Dordrecht geen doorgang vinden. De gemeente Dordrecht en Dordrecht Marketing & Partners, dat het evenement organiseert, hebben besloten dat de Kerstmarkt ook dit jaar helaas niet kan plaatsvinden. Hoewel de coronamaatregelen rondom evenementen langzaam worden afgebouwd, is te onzeker hoe de situatie er in december uitziet.

De Kerstmarkt Dordrecht trekt jaarlijks tussen de 350.000 en 400.000 bezoekers, uit binnen- en buitenland. Bij dergelijke bezoekersaantallen is het onmogelijk om, bijvoorbeeld, aan de 1,5 meter-eis te voldoen, mocht die nog gelden. Omdat het evenement zich afspeelt in de openbare ruimte, zonder afscheidingen of hekken, zijn er ook geen mogelijkheden om te werken met reserveringen, sneltesten of vaccinatiebewijzen. Aanpassingen om dat mogelijk te maken vergen een aanpassing van het concept op een wijze die geen recht doet aan het evenement en het concept, maar vooral niet op een wijze die voldoet aan de verwachtingen van inwoners, bezoekers en deelnemers.

Vorig jaar is de Kerstmarkt Dordrecht vervangen door de Dordtse Decemberdagen, die Dordrecht Marketing & Partners in nauwe samenwerking met de POBD, de vereniging van ondernemers in de binnenstad organiseerde. Het bestuur van POBD, de vereniging van ondernemers in de binnenstad, heeft begrip voor de afwegingen en het besluit en werkt ook dit jaar van harte mee aan de organisatie daarvan.

Door coronamaatregelen moesten uit de eerste editie van de Dordtse Decemberdagen veel onderdelen geschrapt worden. De lichtwandeling Dwaalspoor en de lichtprojectie op het Stadhuis, die lange tijd wel door konden gaan, waren echter zeer succesvol. Andere beoogde elementen voor dit jaar zijn o.a. extra aankleding, uitbreiding van de reguliere winterverlichting, meer (grote) kerstbomen, straatmuziek en straattheater, programmering voor kinderen, clusters van houten huisjes met kerst-/decemberartikelen, diverse locaties met een inpakservice, een grote adventkalender.

Wethouder Maarten Burggraaf: “Het is belangrijk dat we in de decemberperiode winkels en horeca in onze binnenstad, die een zware tijd hebben gehad, een steuntje in de rug geven. Ik denk dat de Dordtse Decemberdagen dat kunnen doen. Wij hebben nu anders dan in 2020 de gelegenheid te zien wat het oplevert als het gehele concept met alle voorgenomen onderdelen kan worden uitgevoerd.”

Wethouder Piet Sleeking: “Iedereen snakt naar levendigheid in onze binnenstad, de inwoners, de bedrijven en ongetwijfeld de bezoekers. Het is jammer maar onontkoombaar dat de Kerstmarkt niet kan doorgaan. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat de Dordtse Decemberdagen de aantrekkelijkheid en dynamiek van de binnenstad kunnen versterken en bijdragen aan de levendigheid, die zo belangrijk is."

Gerben Baaij, directeur van Dordrecht Marketing & Partners: “Gelukkig wordt er op evenementengebied nu snel meer mogelijk. Dat is belangrijk voor Dordrecht als evenementenstad. Voor de organisatie van de Kerstmarkt, die normaal overigens al in februari start, zijn er nu simpelweg teveel risico’s en onzekerheden. Gelukkig hebben de Dordtse Decemberdagen vorig jaar laten zien een veelbelovend alternatief te zijn.”

Lees meer over:

kerstmarkt dordtse decemberdagen
Deel dit bericht met je vrienden!