maandag 26 oktober 2020

Alles over Dordrecht

De Dordtse Cultuurnacht; volop verrassende gratis acts en optredens

18 september 2020

DORDRECHT - Dit jaar is het al weer tijd voor de 4e editie van de Dordtse Cultuurnacht, deze speciale Corona-proof editie vindt plaats op zaterdag 10 oktober.

Ook dit jaar weer hét moment om te ontdekken dat Dordrecht ontzettend veel te bieden heeft op het gebied van kunst, cultuur, workshops en creatieve lessen, (pop)concerten en voorstellingen. Tijdens de Cultuurnacht organiseert elke deelnemende organisatie korte voorstellingen en activiteiten die kunnen worden bezocht. Anders dan afgelopen jaren moeten bezoekers voorafgaand aan het evenementen een gratis ticket bestellen, dit ticket geeft toegang tot alle locaties die meedoen. Bij grote drukte kan het zo zijn dat bezoekers even moeten wachten. Het bestellen van tickets kan via de site www.dordtsecultuurnacht.nl. 

De voorbereidingen zijn in volle gang en we zijn trots om de eerste programmaonderdelen te kunnen presenteren. Het volledige programma is binnenkort beschikbaar via de site. 

Programma

Dordrechts Museum:
Beleef de nacht in het Dordrechts Museum! Dompel je onder in de muzikale klanken van muziektheater Hollands Diep en geluidskunstenaars Nils Davidse. Ontdek de verhalen achter schilderijen uit het depot en laat je verrassen door gedichten van stadsdichter Juno. In de museumtuin word je verrast door de interactieve sculptuur van licht- en videokunstenaar Jasper Toeli in samenwerking met Take pART. Het is alsof de reusachtige bomen die nacht tot leven komen.

Onderwijsmuseum:
DJ Vuige Victor is terug met een coronaproof foute spelshow! Met muzikale begeleiding van Dordts meest geliefde DJ gaat u de strijd aan om bekroond te worden tot de muzikale-royalty van deze Cultuurnacht. Kent u uw klassiekers en kunt u vakkundig overweg met een sambabal? Dan is dit programma gegarandeerd een gezellige en feestelijke start van uw Cultuurnacht 2020! Het vrouwenkwartet La Bohème treedt speciaal voor u op in de bijzonder charmante Commissarissenkamer. Ook de tentoonstelling 'Nazipropaganda voor de jeugd, 1933-1945' is uiteraard te bekijken!

Kunstmin:
Marja van Katendrecht - sprankelend, ontwapenend, oer-Rotterdams en met het hart op de tong – is Nederlands beste Tupperware verkoopster. In de Kleine Zaal geeft ze een Tupperware Party, ze vertelt over haar geweldige product, de leegte van de bakjes, de handig- en veelzijdigheid van het hoogwaardige kunststof en over haar dromen en verlangens als consulente. Ze luistert en vertelt. En dat levert mooie, lieve, gekke en verbazingwekkende verhalen op. Kom ook en heb de leukste 20 minuten met Marja (en met Tupperware).

Bibliotheek AanZet
En de stadsbibliotheek van Dordrecht word dan ook ondergedompeld in ‘’Het Spokenkhuis’’  Er zal een mix van spoken word artiesten te vinden zijn in de bieb die spannende voordrachten gaan doen. Je kan geheel in het thema je eigen griezelmonster ontwerpen om daarna te laten 3D printen in het Dordtlab. Of aan de slag gaan met spannende griezelgames in de gaming booth met Rubii Games. 

Verder zal er buiten op een podium niemand minder dan artiest Kay Slice optreden en zal er een open podium zijn voor allerlei artiesten. Dit alles met een Silent Disco twist! 

Energiehuis:
De vier cultuurinstellingen Bibelot, De Popcentrale, Kunstmin en Tobe hebben hun krachten gebundeld om een grootschalige programmering neer te zetten in het Energiehuis. Hieronder lees je wat zij samen voor jou uit de kast hebben gehaald.

In Ketel 1 speelt Rheintraum; een twee-mansformatie van twee funk muzikanten die samen hun passie en obsessie voor Duitse underground rock en pro-techno van de jaren zeventig delen. Ook wel Krautrock genoemd. Geen script, geen regels. Jams met herhalende motieven geïnspireerd op zowel machines als mens. Onlangs brachten zij hun debut plaat uit met dertien instrumentale tracks geïnspireerd door groepen uit hun Berlijn periode.

In de Main Stage vind je de klassiek getrainde muzikanten en ontluikende producers Lukas Amer en Sjoerd Huissoon. Nadat ze jarenlang apart werkten, ontdekten ze hun gedeelde elektronische passie, die leidde tot Amy Root – een hagelnieuw project gekarakteriseerd door strakke, gevoelige beats, opzwepende harmonieën en diverse wereldse invloeden. Debuut-EP Lynn kwam in november uit via Reflektor Records. 

Songbird 078 presents in de Power Stage; RUBE x JULE. Een singer-songwriter duo, dat met akoestische muziek een relaxte en intieme sfeer creëert. In hun dromerige nummers, geïnspireerd door artiesten als Mister and Mississippi en Angus & Julia Stone, wordt veel gespeeld met toonhoogte en ritme. Samen creëren ze een geheel andere sound, kenmerkend door hun warme tweestemmigheid.

De Dordtse band Nova Novella, opgericht in 2018, brengt een unieke pop-sound in Ketel 2. Solide songs, altijd met een psychedelisch randje. Op de cultuurnacht spelen ze onder de ‘Tree of Life’, een kunstinstallatie gemaakt door leerlingen van ToBe. Een levensboom die met zijn wortels, stam en takken een verbinding maakt tussen de onderwereld, het leven hier en nu en de hemel. De boom symboliseert de cyclus van het leven en de onsterfelijkheid. 

Deelnemende locaties
De Dordtse Cultuurnacht komt voort uit een samenwerking tussen de Dordtse Cultuurinstellingen: Dordrechts Museum, Het Nationaal Onderwijsmuseum, ToBe, Kunstmin, Bibelot, de Popcentrale, de Bibliotheek AanZet en Dordrecht Marketing. Deze editie werken ook de Bibliotheek AanZet en Cinema the Movies mee aan de programmering.

Lees meer over:

cultuurnacht optredens acts
Deel dit bericht met je vrienden!