vrijdag 21 januari 2022

Alles over Dordrecht

Damen Shipyards bouwt negen nieuwe Waterbussen

5 november 2020

DRECHTSTEDEN - Damen Shipyards heeft maandag 2 november een contract getekend met de Nederlandse joint-venture Aqualiner-Swets voor de bouw van negen nieuwe passagiersschepen. Met deze snelle catamarans verzorgt dat bedrijf, beter bekend als Waterbus, het maritieme openbaar vervoer tussen Rotterdam en de Drechtsteden. 

Damen levert onder meer zes hybride en koolstofvezel Waterbussen voor de snelle Intercity-routes tussen Sliedrecht, Dordrecht, Rotterdam en het werelderfgoed van Kinderdijk. Damen en de nieuwe uitvoerders hebben in het ontwerp de mogelijkheid opgenomen om deze schepen uiterlijk in 2030 om te bouwen naar volledige elektrische voortstuwing. De overige drie schepen, City Ferries, zullen vanaf de start van de dienst in 2022 volledig elektrisch gaan varen in het stadsgebied van Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht.

Minder golven
Samen met het Maritiem Onderzoeksinstituut Nederland (Marin) heeft Damen een parametrische studie en rompoptimalisatie uitgevoerd om de prestaties met de lage-weerstands catamarans te verbeteren. Dit is bedoeld om de door de vaartuigen geproduceerde zogspoeling te verminderen, om geen overlast te veroorzaken voor degenen die in het vaargebied op het water wonen en werken.

Bron: Damen Shipyards

Zie ook:

Lees meer over:

waterbus damen elektrisch
Deel dit bericht met je vrienden!