donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Bron foto: Piet Krijger

Burgerinitiatief roept gemeenteraad op: “Zet Hanneken van Dordt op haar voetstuk”

2 november 2020

DORDRECHT - Minimaal driehonderd handtekeningen van Dordtenaren die de komst van het iconische beeld van Hanneken van Dordt op de Stadswerven steunen. Deze zijn nodig om de gemeenteraad er van te overtuigen dat het initiatief onder de inwoners draagvlak heeft. Vanwege de coronacrisis wordt het burgerinitiatief online georganiseerd. 

Woon je in Dordrecht en steun je de idee: neem dan nu actie en teken voor 10 november de petitie voor “zet Hanneken op haar voetstuk’ via https://hannekenvandordt.petities.nl

Schroom niet dit bericht met uw bekenden in Dordrecht te delen.
Voor het aanbieden van het burgerinitiatief tellen alleen de inwoners van Dordrecht mee.

Het beeld zelf wordt een geschenk van de inwoners en het bedrijfsleven om de herinnering aan de 800ste verjaardag van Dordrecht levend te houden. De initiatiefnemers van de komst van het inclusief sokkel bijna twintig  meter hoge beeld door de internationaal bekende Dordtse kunstenaar Gerhard Lentink hebben zich inmiddels verenigd in de Stichting Geschenk Dordrecht 800.  
Voorzitter Kraaijeveld van Hemert: “Veel Dordtenaren en bedrijven uit stad en regio dragen het idee een warm hart toe, maar de kosten zijn ook aanzienlijk. Steun van alle partijen zal hard nodig zijn.” 

De kosten voor het beeld worden bij elkaar gebracht door de samenleving via fondsenwerving, die volgend jaar van start gaat. Daarbij gaan we er vanuit dat de Gemeente haar geschenk van sokkel en fundering voorziet. 

De driehonderd digitale handtekeningen wil de stichting 10 november overhandigen aan de gemeenteraad. “Ik twijfel er niet aan dat wij nog veel meer handtekeningen zullen krijgen, maar we vragen iedereen die het beeld een warm hart toe draagt direct actie te ondernemen door deze petitie te tekenen”, aldus Kraaijeveld van Hemert. “Dordrecht verdient het dat Hanneken van Dordt een plek krijgt op de Stadswerven, vlak bij de plaats waar zij in de 16de eeuw in de buurt van de Groothoofdspoort een prominente plek had. Het beeld wordt een icoon van Dordrecht op het prachtige drie rivierenpunt, een herkenningspunt en om heel trots op te zijn.”

Quote van mensen die het steunen: 

Antoin Peeters, RTL-anchorman en bekende Dordtenaar
‘Dordrecht wordt steeds bekender in binnen- en buitenland. Een nieuw iconische ’landmark’ 
 past hier perfect bij. Laten we groot denken: New York heeft het Vrijheidsbeeld, Dordrecht krijgt Hanneken van Dordt. Een prachtig beeld met historische waarde.”

Mevr. Rinette E.C. Reynvaan – Jansen, o.a. oud wethouder Dordrecht. 
‘We willen onze jarige stad een blijvend geschenk geven – in de vorm van een beeld van Hanneken van Dordt -  waarmee Dordrecht al van verre het belang van haar ligging en geschiedenis laat zien. Hier zijn we als  inwoners immers al 800 jaar trots op.

Een beeld van Hanneken van Dordt, zoals er ook eeuwen geleden een aan de rivier stond. Met aandacht voor de kansen en de gevaren van het water. Voor mij ook een teken van gastvrijheid. 

U, als betrokken en enthousiast stadsbestuur wil dit cadeau van bewoners en ondernemers toch zeker mogelijk maken?
Daarom vragen wij het stadsbestuur de kosten voor sokkel en fundering op zich te nemen. Zo kunnen we in 2022 gezamenlijk de plaatsing van het beeld vieren. We rekenen op u!’

Jan Wind 
Als columnist van de b2b-krant en betrokken Dordtenaar: “Gemeentebestuur van Dordrecht, neem een positief besluit en inspireer bewoners en ondernemers om Dordrecht deze prachtige icoon te geven.
 

Deel dit bericht met je vrienden!